nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
21°

Males de matar

Molt bé, els diaris d'ahir ens informaven de la sentència judicial per la qual un senyor que s'havia dedicat a «tocar el cul» a una empleada de Perles Majòrica, i que va ser engegat de l'empresa per això, ha de ser indemnitzat amb vint-i-quatre milions i mig de pessetes. És que les lleis estan mal fetes o que s'apliquen de qualsevol manera? Sigui quina sigui la raó (o les raons), el cas és que no hi ha cap setmana que no ens obsequiï amb una sentència que ve a demostrar-nos que la nostra capacitat de sorpresa és infinita. A veure si passa el mateix amb la nostra capacitat d'indignació.

De tota manera, hem d'imaginar que alguna associació deu col·leccionar aquella part de les sentències en les quals hi ha dones implicades. Si és cert que es dicten moltes sentències desconcertants, no ens ha de costar reconèixer que en un percentatge elevat afecten les dones. No li ha de passar res a un energumen que s'acosti «silenciosament» a una treballadora, quan aquesta, d'esquena, està enfilada a una escala, i «comenci a tocar-li el cul»? Vet aquí el resultat final: li han de pagar vint-i-quatre milions i mig, perquè l'empresa no el podia fer fora. No era procedent. I potser tot plegat sigui de raó, però aleshores fallarien altres coses per la base. Aquest individu, ben mirat, no hauria d'haver estat engegat de l'empresa, és que ja no hi hauria d'haver pogut entrar. És clar que hi ha coses que no se saben fins massa tard, i ja és mala sort que, per una vegada que una empresa actua amb sentit comú i d'acord amb unes nocions elementals de justícia, la legalitat l'enxampi. La sentència, si pretenia ser exemplar, ho ha aconseguit: patrons, empresaris, caps de personal, deixau a lloure els babaus que es dediquen a assetjar sexualment les empleades, perquè si gosau obrar amb decència, us exposau a ser penalitzats per l'Administració de justícia. I, sobretot: dones que us voleu guanyar el vostre pa de cada dia treballant fora de casa, no armeu gresca si algun malnat vol abusar de vosaltres, perquè us podeu veure finalment en la incòmoda situació que algú us retregui que, per culpa de les vostres protestes, l'empresa haurà d'indemnitzar el malnat de referència amb sumes que val més cobrar que no pagar.

No sé si ja existeix, però, en cas contrari, no estaria de més que algú publicàs un llibre en el qual es fes una relació minuciosa de sentències judicials amb dones implicades, relació a la qual es podria afegir un apèndix contant com els ha anat, als senyors que excepcionalment foren condemnats a penes de presó o a pagar indemnitzacions. Potser el llibre no es fa perquè hauria de ser massa voluminós, però, en aquest cas, es podria optar per un cede-rum. L'objectiu, en tot cas, seria reunir una informació que descrivís amb l'exactitud inapel·lable dels fets comprovats la situació de la dona en la nostra societat, una situació que suportam perquè, com va dir l'expresident Gabriel Cañellas (sense que cap dona del PP es donàs de baixa ni motàs), som males de matar. Però tot té un límit.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris