lluvia ligera
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
21°

Quadern de viatge

Dimarts, 10. - Me pregunt, vist el que veig sovint, si la mort avançada d'un autor millora la qualitat de la seva obra o si senzillament, l'allibera d'una insana competició d'escalafó, envilida per enveges. En vida, cal ignorar-lo aplicant-li a més estricta indiferència, però mort, quan ja no fa nosa a ningú, cal exercir la generositat de reivindicar-lo i de recuperar les seves lilteratures, àdhuc tot aquell material que ell mateix hauria cremat i no ho féu per desídia o imprevisió. Des d'un punt de vista estrictament literari, o artístic, tant se val, a l'autor li convé morir-se. vitalment, però, és una opció poc recomanable, tant per la salut, com per la producció futura i, nogensmenys, per emprenyar els qui fan cua. Hi hauria, si de cas, la solució del suïcidi literari, el silenci calculat i voluntari, però els efectes són poc contundents a curt termini.

Tot i que des del llindar la casa pugui semblar endreçada i harmoniosa als ulls dels externs, i que el món cultural està integrat per persones, en teoria, cultes, que no significa necessàriament intel·ligents, la cultura abasta un dels col·lectius més necessitats d'afecte i afalac i, això no obstant, integra els individus més escatimosos envers els seus companys, excepte que es tracti d'un intercanvi interessat. Tanmateix, els qui es dediquen a la cultura haurien de sotmetre's a un exercici de modèstia i humilitat, i acceptar el fet que la societat els ignora i que s'han transformat en una companyia de complement que, en general, només serveix per abellir un sistema basat en la incultura i la ignorància.

Dimècres, 11. - A alguns persones els ha sobtat que, en el Fòrum de Formentor, el logotip d'una gran empresa petroliera que ofega les petites economies, la mateixa que patrocina la previsió del temps a les televisions, tot i que la seva vocació real és controlar-lo, al temps, guardàs l'esquena als ponents i la del mateix president del govern central. A mi, contràriament, lluny de sobtar-me, m'ha semblat una actitud coherent amb les seves polítiques i, si més no, els he de concedir el reconeixement per la seva fidelitat envers aquells que realment comanden aquí i arreu del món, o sigui les multinacionals i els poders econòmics.

Ja sé que pot semblar una beneitura, però a mi em molesta més que un quadre de Joan Miró presideix els consells de ministres, car ho trob una apropiació indeguda d'un missatge subliminal de modernitat i llibertat. No puc creure que una obra que fou creada des de la més absoluta llibertat des d'un sentiment de catalanitat irrenunciable, ara serveixi per decorar una sala on sovint es prenen decisions que menyspreen la llibertat, la catalanitat, els nacionalismes en general, els artistes i la creació.

Dijous, 12. - Tenc la sensació, que, d'ençà que la política ha esdevingut una opció professional més dins el món laboral, les ideologies i les conviccions personals, irrenunciables en l'àmbit privat, han perdut força i han deixat de ser qüestions definitives o excloents, a l'hora d'elegir partit, circumstància agreujada pel fet que els límits que separen les formacions polítiques són, en molts d'aspectes, cada cop més difusos. Així, crec que els militants més nacionalistes del PSIB podrien militar en el PSM i els més socialistes del PSM podrien fer-ho en el PSIB. Que els més sensibles amb la qüestió nacional del PP, podrien fer-ho a UM. Que molts d'UM podrien fer-ho en el PP. Que els més radicals del PP podrien militar en partits d'extrema dreta i els més moderats d'EU podrien fer-ho en el PSIB. De la mateixa manera que quan algú cerca feina no té en compte la ideologia de l'empresari que l'ha de contractar, sinó les seves pròpies possibilitats de prosperar, laboralment i personal, dins l'empresa, la professionalitació de la política ha fet, i sobretot farà, que molts polítics elegeixin la seva opció no tant en funció de la ideologia, tot i que estic segur que ara mateix no n'acceptarien una que els repugnàs, com de les perspectives laborals que li pugui oferir.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris