cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 21°
20°

El somni esgarriat

«Sa corona em cau des cap / et cetro em fuig de ses mans...». Però Bielet, què fas a aquestes hores assegut damunt el llit, exclamà, deixondida l'esposa del Sr. Cañellas, «això no t'ho ensenyaren al col·legi, fos encara el Senyor Mio Jesucristo». «Però quan era President, vaig anar a sentir-ho un grapat de vegades, tu millor que ningú saps no som tan espardenya com alguns cronistes em pintaven, i em va agradar i m'ho vaig aprendre de memòria. Saps, Amparo, ara somiava, en aquell temps que cantàvem les vint i les quaranta i tant ens era guanyar per alt com per baix, però tot se'n va anar en orris per una badada. Feia estona, que no n'havia tengut cap, de somni com aquest, però aquestes setmanes les aigües d'aquella casa que jo, amb el meu esforç, vaig edificar, baixen molt remogudes i aquella pau i aquella serenor que havia aconseguit des de la distància se m'ha esboldregat de cop.

Ho érem tot i ara no som res. Que no veres la foto de na Roseta que pareixia una model treta d'aquella pel·lícula que es deia La Tonta del Bote, on són les llàgrimes que vessà a poalades quan va passar allò que va passar. I en Jaumet, mira que la pinta de molt devers Madrid i per aquí només ve a fires i festes i qualsevol acte que hi hagi una càmera de fer fotos. Ja li ho deia, Jaumet, aquestes fotos et duran a perdre. Jo no em varen retratar fins que vaig tenir-ne més de seixanta, però ja saps com són aquests joves i encara li dura la fal·lera, posaria messions que va fer el cuc de l'orella malalt a en Zaplana perquè el fessin cosa a posta per poder-se retratar. No crec que li vagi molt bé el negoci, ja veus, la primera pixerada li ha sortit agra i no sé quants de milers d'aragonesos, qui sap si trauran la Verge del Pilar en processó i tot, sortiren al carrer per cantar-li les absoltes. Quan se manifestaven contra mi, no n'hi havia cap que fos dels nostros, però entre tanta generació, vols dir que no n'hi havia cap que fos de dretes?

Quan no hi ha pastor, la guarda va a lloure i no poden ballar i sonar a la vegada. Si ell vol ser el pastor, el que ha de fer és venir aquí i menjar una mica de morena, com en Boabdil, no te'n recordes que ens ho ensenyaven a escola «Llora como una mujer lo que no has sabido ganar como un hombre», i afuar-se com un ca de bou. Ha tret de fora un pastor fidel i entusiasta com en Jaume de Sa Pobla, que em convidava cada any per Sant Antoni i menjàvem i bevíem i rèiem i en Cocou del PSM ens feia qualque glosa de picat, però què ens era a nosaltres si comandàvem pertot? Però en Matas li agrada anar massa mudat i ciutadanetxo com és no pot embrutar-se les sabates de fang i s'estima més l'estufera del Dijous Bo. Per això ha cercat en Pere Rotger, que devia ser Cañellista i llavors Solerista i ara Matista, simpàtic, però el fermarà curt com un ca perquè la guarda no s'esgarriï, però això no és això, l'han de dur a les bones pastures, l'han de menar alegre, a la guarda, i els cans només saben parar... i, si es posen nerviosos, mosseguen i això els escaliva i fugen, les ovelles. Ja ho veuràs com, si no és una ametla que s'adreci, això no anirà bé. Qui sap si ni tu ni jo ho tornem veure! Què ens importava qui manava a Madrid? Ja ho vaig dir, que era independentista, allò que a nosaltres ens importava era manar aquí perquè si hi havia qualque tallada bona era per a nosaltres i ara, veus qui se les menja totes: en Villalonga, de Telefònica, en Martín Villa i aquí quatre roïssos. I perquè ells comandassin a Madrid em varen immolar gairebé amb la mateixa ràbia que en Pedro J i el del bigoti capolaren els socialistes quan encara, com a en Vidal de Marratxí, hauria arrabassat un multitudinari homenatge i per ventura hauria estat com el Cid. Però saps que ho foren de falaguers de retirar-me de la circulació, no em deixaren sols provar de passar la ITV...». Don Gabriel encengué la lampareta i veié dona Amparo que dormia beatíficament, llavors comprengué el sentit profund del monòleg de la comèdia del Rei Herodes que havia començat a recitar.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris