nubes rotas
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

Més enllà del saldo bancari

Els governants en general són molt propensos a establir una perversa sinonímia entre PIB i qualitat de vida. Hem de creure, si volem ser bons ciutadans, que el nostre benestar es manifesta en relació directa amb la bonança econòmica. És clar, les persones raonables no poden admetre aquesta relació, i la rebutgen de pla. No obstant, la societat es va amarant a poc a poc d'aquest fluid ideològic, i només molt adesiara reacciona i posa emperons. En situacions com la nostra, amb un govern autonòmic de signe diferent al central, l'avanç d'aquesta fal·làcia es produeix amb més lentitud, perquè no sempre coincideixen les estadístiques, no sempre se'n subratllen els mateixos aspectes i mai no s'interpreten en la mateixa direcció. Però, així i tot, la inèrcia ens du a la terrible confusió de referència.

No solem preguntar-nos com vivim. Quan algú ens escomet pel carrer "Com va?", la resposta, mecànica, sol ser el mateix monosíl·lab: «Bé». Simulam interessar-nos per l'interlocutor: «I tu?». «Molt bé», és la resposta, de vegades matisada per la notícia d'una mala nova paorosa. Però aquest diàleg sovint es produeix en un territori al marge de la realitat. No sabem com ens va, no sabem com estam. I ens fa peresa pensar-hi, sobretot si no detectam res greu en el nostre organisme o en el nostre entorn immediat. Per això ens servim tant de les dades macroeconòmiques que injecten els governants, via mitjans de comunicació, en les nostres vides.

No obstant, seria saludable preguntar-nos periòdicament com estam, com ens van les coses "més enllà del compte corrent, les accions, els estalvis, els impostos i altres mandangues. Es tracta de reubicar raonablement els valors en la seva escala. Un ciutadà m'ho deia fa un parell de dies: ara vivim molt pitjor que fa deu anys. I és ben possible que tengui raó. Cadascú sabrà parlar del seu cas amb propietat, si dedica uns minuts a pensar-hi. Però ha d'estar disposat a superar el sentiment de frustració, la sensació d'estafa causada pel fet que el millorament de les condicions econòmiques han deteriorat la seva qualitat de vida. Dit d'una altra manera, l'economia pot anar bé però perjudicant alhora unes capes importants de la població. I cada dia vostè és més prop d'aquestes capes, si és que no hi ha caigut amb les quatre potes, com servidor.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris