nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
24°

Palma

Dilluns passat, el company Sebastià Bennàssar publicava en aquest diari una informació sobre la gravetat de la qual ja es va editorialitzar aquell mateix dia. Però no crec que insistir-hi sigui abusar de munyir la vaca d'unes dades. Ans al contrari, crec que les dades en qüestió, sobre la disminució escandalosa de la imposició de multes a Palma, haurien de fixar-se en la consideració dels ciutadans fins, almenys, el dia de les pròximes eleccions municipals, per més que encara faltin tres anys, poc més, poc manco.

I és que viure a Palma s'ha convertit en un malson només suportable per una població tan dòcil com la que formam nosaltres. Quants d'anys fa que no es pot caminar pel carrer ni cinc minuts sense que els obstacles, els perills, la pols, els fums, el renou, el fang de les obres públiques t'envestesquin? Tothom sap que és impossible fer obres al carrer sense molestar els veïnats i els vianants, però en això hi ha una qüestió de graus que l'equip de govern municipal no ha tengut en compte. Cap ciutat del nostre entorn no s'ha vist mai sotmesa, en temps de pau, a una sacsejada tan desconsiderada com la que encara pateix Palma. Record haver anat unes quantes vegades a la Barcelona preolímpica, on es desenvolupaven tasques de renovació d'infraestructures de gran calat, però les molèsties causades al ciutadà eren incomparablement inferiors a les que patim aquí des de ja fa uns anys.

Aquest desveri en l'execució d'obres públiques, per si no era suficient, ha vengut acompanyat d'una pèrdua de disciplina viària els referents de la qual s'haurien de cercar en ciutats del Tercer Món. Si els governants municipals ens volien presentar les dades sobre imposició de multes com a prova d'un suposat èxit en la conquesta de nous graus de civisme, hauria fet pana, perquè hauria dirigit el missatge a una població exasperada, a uns ciutadans empesos a un grau de crispació com no es recorda a Mallorca des que tenc ús de raó.

Molts de ciutadans senten la necessitat que, al contrari, les estadístiques sobre imposició de multes augmentin urgentment i substancialment, i no perquè siguem uns sàdics desitjosos de veure com es fitora a cop de multa el nostre veïnat, sinó perquè volem recuperar una ciutat que se'ns fuig de les mans sense que ningú faci res per mantenir-la dins els límits del que entenem per habitabilitat. Tots els motoristes que trenquen el son dels ciutadans, els automobilistes que aparquen damunt les voravies i en les cantonades, els que estacionen en doble fila en vies, siguin o no VAPs, els que se salten semàfors en vermell, ho fan amb un sentiment d'impunitat alimentat dia a dia per la inoperància, per l'absència d'una policia local que hem de suposar obedient al poders polítics. No serem capaços, entre tots, de dur a l'ànim de l'actual equip de govern la inquietud ciutadana per la seva passivitat culpable, per la seva manca de compromís amb el civisme, per la seva complicitat? O, al contrari, haurem de resignar-nos a compartir les opinions dels que, ja fa temps, vénen denunciant inútilment un progressiu abandó de deures per part dels responsables municipals? De moment, aquestes dades els donen la raó.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris