cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
14°

Un «Pacte d'Estat» sobre immigració? Arruix!!

Es parla aquests dies de la proposta del PSOE al PP sobre «un gran pacte d'Estat» en matèria d'immigració. Massa sovint, els «pactes d'Estat» no han servit per res més que legitimar la injustícia dels fets practicada des de la institucionalitat del dret.

La rebaixa de la Llei d'Estrangeria, amb l'acompanyament de mesures orwellianes com allò dels radars per detectar pateres, pot tenir uns efectes del tot negatius per al nostre futur com a poble, aquí, a les Illes. Les dades oficials manejades per Delegació de Govern, que de 4.303 sol·licituds de regularització (dades ja molt minvades), només n'ha concedit 1.538 permisos, són absolutament ridícules. Balears no arriba, doncs, ni a la meitat de la mitjana estatal.

És que ens han de fer pensar en la presumpta complicitat de la dreta política que governa a Madrid amb uns sectors econòmics d'aquí interessadíssims a donar continuïtat a l'estatus d'irregularitat dels immigrants, per seguir aprofitant-los com a mà d'obra barata i precària, augmentant, així encara més, els seus beneficis? Que no han munyit la vaca abastament, aquests especuladors del territori i de les persones?

Només a Inca, el meu poble, ja n'hi ha devers 1.300, d'immigrants extracomunitaris empadronats, la majoria sense papers. Sense ells, la recuperació econòmica experimentada al municipi després de la crisi de la sabata, a partir de la revifada de la construcció els darrers anys, hauria estat impossible. Sense els marroquins, algerians, senegalesos, nigerians, equatorians, peruans, ...., nouvinguts a Mallorca, seria impossible mantenir els indicadors de creixement econòmic del nostre privilegiat arxipèlag.

Seria una aberració ètica i humana (sense precedents?), una vegada que ens hem aprofitat d'ells, que els neguem la retrobada aquí amb les seves famílies, l'assistència sanitària, l'educació, que els condemnem (amb expulsió o amb consentiment) a la al·legalitat... I que a més, els exigim que s'integrin, com si la integració fos quelcom que només afecta l'altre, com si no anàs amb nosaltres...

Negant l'afirmació dels drets més fonamentals, que és el que pretén la reforma de la Llei, els negam qualsevol possibilitat d'integració econòmica i cultural. A Mallorca, això significaria consolidar l'abisme social ja existent entre municipis d'estrangers rics i comunitaris (com Artà) i d'estrangers pobres i extracomunitaris (com Inca o sa Pobla). Persones, pensant en els darrers, que no s'aïllen voluntàriament al seu xalet amb piscina i que fan vida i són part ja d'aquest poble. Pesi a qui pesi.

Per tot això, que el PSOE arribi a un «pacte d'Estat» amb el PP en matèria d'estrangeria, debilita profundament les posicions de la societat civil, dels defensors dels drets dels immigrants, del consens assolit fa pocs mesos per a l'aprovació de l'actual Llei que, com qui diu, ni tan sols sha acabat destrenar. Però sobretot, seria una passa enrere per als immigrants.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris