nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
29°

Pensant en les festes...

És cert que encara no s'han acabat les festes d'estiu, i tenim ben presents les revetlles i verbenes que durant aquests mesos es fan a quasi bé tots els pobles i ciutats de l'illa.

Però també és cert que per organitzar unes festes i que aquestes siguin un èxit tant de participació com pel que fa a la qualitat dels diferents actes, és necessària una bona programació i organització a un parell de mesos vista. Aquesta previsió i preparació es fa encara més evident i necessària si parlam de ciutats com Palma i si el fet a celebrar són les festes de Nadal i Reis i les patronals en honor de Sant Sebastià.

És per això que ara ja, a finals d'agost, des del Grup Municipal del PSM-EN a l'Ajuntament de Palma hem començat a parar atenció i a preparar propostes per tal de millorar la propera edició d'aquestes festes tan concorregudes i populars de Palma. Les propostes que hem presentat són conseqüència del balanç que vàrem fer acabades les festes de l'any passat i amb el propòsit de contribuir a fer les millors festes possibles per a Palma. Quan parlam de les festes de Nadal, Reis i Sant Sebastià, ens adonam que el potencial de realització de les activitats més diverses és impressionant, ja que són en període de vacances escolars i la gent en aquestes dates està més predisposada a sortir. És per això que es fa necessària una previsió i plantejament dels objectius que s'han d'assolir.

Per mi, l'objectiu primordial hauria de ser la participació ciutadana i la seva mobilització, no només individualment sinó que a través de les diferents associacions i entitats ciutadanes involucrar-s'hi i fer-les seves.

És per aquest motiu que és essencial mantenir un diàleg fluid i recollir les opinions i suggerències de tots aquells que poden aportar les seves experiències en els diferents àmbits com són agrupacions corals, grups d'esplai, associacions cíviques, culturals i de veïns, bandes de música...

Crec que és aquest diàleg constant amb les entitats ciutadanes el que enriqueix i assegura l'èxit de les festes i, en qualsevol cas, la convivència democràtica. És d'alguna manera, acostar als ciutadans el procés de decisió política i facilitar-los l'expressió dels seus punts de vista i opinions. En conseqüència, des d'aquí reclam un diàleg fluid i constant (extensible a tots els àmbits de l'acció de govern) amb la ciutadania.

Reprenent el tema concret de les festes de Nadal, Reis i Sant Sebastià a Palma, de ben segur que l'equip de Govern de l'Ajuntament ja deu estar preparant el programa per tal d'efectuar les contractacions, previsió d'infraestructures, publicitat, etc. És per això, el moment de fer, des d'una oposició constructiva i dialogant, i tenint en compte el balanç fet de la passada edició, les suggerències concretes necessàries per tal de contribuir a aconseguir l'objectiu exposat anteriorment.

En termes generals, el que consider més necessari és fomentar la descentralització de les activitats possibilitant que a tots els pobles i barriades de Palma es dugui a terme algun acte festiu. Som conscient que a la gent li agrada anar a passejar pel centre i a més hi ha llocs immillorables per a la realització de concerts, exposicions, jocs infantils... però també pens que s'hauria de fomentar la participació d'entitats de barriades i pobles i que cada un d'ells pogués gaudir d'activitats d'animació cultural de manera que s'aprofitassin els recursos socioculturals i equipaments que hi ha a cada zona.

També seria interessant potenciar les activitats infantils i que hi hagués un ventall al més ampli possible d'activitats per a totes les edats. A la passada edició de les festes l'únic que hi va haver per als més petits varen ser els passacarrers i les representacions al Teatre Municipal. Per tant proposam un increment de les activitats participatives tenint en compte per a la seva realització els distints grups d'esplai.

I la darrera consideració a fer, així de manera general, seria el fet que cal posar especial cura en la difusió que es dóna de les diferents activitats. Estic convençut que una de les causes de la poca assistència que es va donar en alguns actes de les passades festes va ser la manca de difusió que se'ls va donar. Per això s'ha d'intensificar la difusió dels programes aprofitant els centres culturals, a través de grans cartells anunciadors... sempre amb l'objectiu ben present que el que es pretén és la participació i mobilització ciutadana.

Passant a altres aspectes més concrets, crec que seria interessant incorporar a la revetlla de Sant Sebastià concerts o actuacions musicals a la Porta de Santa Catalina i a la plaça de l'Olivar; que hi hagués un espai per al Rock Català i que es potenciassin les actuacions de grups teatrals, corals, bandes de música i diversos grups musicals mallorquins. Es tractaria de diversificar tant els espais com les activitats.

Un altre aspecte que caldria millorar i que s'hauria d'establir amb una mica més de previsió és el de l'horari dels actes. A tall d'exemple la representació dels Reis a ses Voltes s'hauria d'avançar tres quarts d'hora, fins a les 12.00h, ja que està molt damunt l'hora de dinar i aquest fet, essent dia de dinars familiars es deixa notar en l'assistència de públic. Un altre acte que també caldria avançar seria el del concert de Reis a l'Auditòrium, a la vegada també rebaixar una mica els preus per tal que l'afluència de públic fos massiva. Aquests, crec que serien els aspectes més destacables a tenir en compte, ara que s'estan començant a dissenyar les properes festes per tal que constitueixin un espai integrador de la ciutadania i en puguem gaudir, participar-hi i sentir-les com a nostres.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris