cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
21°

Moratòries o la no-obturació de les mamelles

Les moratòries urbanístiques aprovades arreu de les Illes han segregat, com és perfectament natural, un bon raig d'opinions a favor i en contra. Les coses importants "vull dir les que ens toquen la butxaca" susciten sempre controvèrsies i passions. Desencadenen allaus de dialèctica recalcitrant. A Menorca, és clar, el cas no s'ha sostret ni gota d'aquesta pauta indefectible.

Així, hem vist desfilar per la palestra les opinions de les patronals, dels moviments ecologistes i de tot l'arc polític menorquí. Bé, tot no: els independents de l'INME, malgrat la funció clau que ostenten a l'illa, han fet del seu silenci habitual l'opinió més explícita, una vegada més. Les opinions periodístiques "s'entén del periodisme d'opinió, aquell que es mulla el cul" tampoc no han sovintejat gens, o gairebé. Urgeix "diguem-ho tot passant" que algú ens inventi l'articulisme i el columnisme d'actualitat, no pas el lletraferit, que hi és sobrer.

I bé. En la interpretació del gran concert de la moratòria que els nostres mestres de música i cant hi han fet, també s'hi han sentit unes notes "esparses, cal reconèixer-ho" dels nostres batles. Molt poquets hi han badat boca, si més no de forma explícita. Pens que potser se n'haurien d'haver escoltat les vuit, de veus. La totalitat de batles s'hi haurien d'haver pronunciat, ni que sigui perquè la moratòria els ha tocat les mamelles "dispensin-me el símil libidinós" més ubèrrimes de la caixa municipal. Però bé, tenim només la cera que crema, i només amb ella podrem il·luminar la missa.

En el bell mig de la ronquera municipal, a penes les veus de Ramon Orfila, batle des Mercadal, i la del seu col·lega des Migjorn Gran, Pere Riudavets, hi han produït algun so audible. Mentre el primer, amb les seves declaracions, hi ha posat una dosi de sentit comú "crec", el segon hi ha fet, amb veu de falset, un mal contrapunt: un gall com una pasqua.

Riudavets, adduint que el seu municipi només té una urbanització turística (Sant Tomàs) i que d'ella en viuen gairebé totes les famílies, ha reclamat que aquella zona resti exclosa de la moratòria. Ha aplaudit, açò sí, la importància, l'oportunitat, el progressisme, etcètera, etcètera, de la norma cautelar. Però, un cop elogiada la seva necessitat per a Menorca, vol una excepció particular. Apel·la al sosteniment econòmic del seu poble i la responsabilitat municipal de donar resposta a una eventual demanda social de tenir oberta la porta al desenvolupament "de no tallar el subministrament de pa. Etcètera, etcètera. O sigui, vol moratòria en cap d'altri i excepció en el propi. En altres mots: practica el vell costum carpetà del privilegi, del quedar-se fora de les operacions de conjunt. Però el senyor Riudavets, que professa un cert socialisme, hauria de saber que mesures com ara una moratòria han de ser d'aplicació general per a casos iguals, llevat que busquem la injustícia i els greuges.

D'altra banda, també podria haver deixat reposar una mica "just uns minuts, a la manera de les bones infusions salutíferes" la seva opinió abans d'emetre-la, i adonar-se que una moratòria no és, en absolut, una legalitat eterna, ni tan sols permanent. No inaugura una època nova; només en tanca una de vella i nefanda. Sols hi fa de simple trànsit entre el desgavell urbanístic d'ara i la peremptorietat de planificar-nos integralment i insularment, fora del desconcert municipalista, que ha produït uns creixements dispars dins la mateixa illa per falta del marc insular.

En la mateixa línia mantinguda pel senyor Orfila, batle des Mercadal, vull dir que la moratòria té data de caducitat. És a dir, que no imposa cap tancament indefinit de l'aixeta "cap obturació làctia de les mamelles", ni pot crear estats de pobresa o de penúries socials. No hi ha, idò, raons per a l'alarma, ni tampoc per rompre la unitat general de la moratòria, excepte en el supòsit que hom pretengui avortar la serenor que ha de presidir el temps de redacció del Pla Territorial de Menorca.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris