algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

Ciberparadís

L'adveniment i consolidació del boom turístic va inspirar una cançoneta paixanguera que va tenir molt d'èxit. La seva lletra tenia per objectiu informar, a tort i a dret, que cada dia era festa a Mallorca i que, també cada dia, hi sorgia un nou amor. Com a conseqüència, tothom era feliç a Mallorca, que havia acabat per esdevenir un paradís de l'amor. Doncs bé, alguns indicis apunten cap al fet que el Grupo de Delincuencia Informática de la Unidad Central Operativa de la Guardia Civil podria estar considerant la possibilitat d'adoptar com a himne una versió d'aquesta cançó per a l'era d'Internet, ja que van pel món, de congrés de seguretat informàtica en congrés de seguretat informàtica, bravejant dels seus èxits, dels quals un bon grapat han estat a Mallorca.

Dit altrament, segons que m'explicava un col·lega que havia assistit en viu i en directe a una d'aquestes conferències, el nombre i varietat d'actuacions que aquest grup havia desenvolupat a Mallorca ocupava un lloc estel·lar entre el reguitzell d'exemples que el conferenciant, un subordinat, deixeble avançat i distingit, del creador del grup dels vigilants del cuartellillo digital, va fer servir a la seva exposició. D'aquesta manera, no se'm va fer gaire difícil imaginar la lletra adaptada, que vendria a dir una cosa com ara: cada dia hi ha un delicte informàtic a Mallorca, cada dia hi enxampam un nou infodelinqüent; tots el policies informàtics són feliços a Mallorca, ciberparadís de la legalitat informàtica. O una cosa semblant. De fet, no he parat gaire esment en les rimes ja que, tanmateix, per anar bé, la cançó s'ha de cantar en castellà. Entre l'esglai i la sorpresa que em va produir la contarella del meu col·lega, encara em va quedar eima, per demanar detalls sobre la llista d'aquestes actuacions i he de confessar que vaig quedar ben sorprès en veure que aquesta estava formada per delictes d'allò més vulgar i que, per exemple, el cas de l'espionatge del correu electrònic no hi figurava, essencialment perquè sembla que aquest grup no havia intervingut.

Si m'hagués entretingut en revisar les hemeroteques, amb tota seguretat hauria pogut comprovar que aquest alarmant nombre d'actes delictius relacionats amb la informàtica, i que han tengut per escenari Mallorca, ha davallat de forma espectacular. Una investigació més acurada, que algun dia, amb més temps, intentaré fer, estic segur que permetria assenyalar com a punt exacte de l'inici d'aquesta returada, el moment just en què el butlletí de la Capella Virtual de Santa Tecla, patrona dels internautes catalans, va publicar el «Trisagi en favor de Moral.es, el del cuartelillo» www.santatecla. org/ butlleti , obra del Confrare Matheu, un devot internauta d'Inca. Per aquells que no ho sàpiguen i ara que s'ha posat de moda parlar de la cultura judeocristiana, un trisagi és un himne en què es repeteix tres vegades la paraula «sant». Fet i fet, a cada missa es canta un trisagi, el Sanctus: «Sant, Sant, Sant és el Senyor Déu de l'Univers» i, segons que diu la Gran Enciclopèdia Catalana, per aquestes contrades, hom acostuma a recitar trisagis en moments de perill o calamitats. Els trisagis han estat també motiu de debat literari ja que, a més del text bíblic que es canta a la missa, n'hi ha algun altre, que n'és una paràfrasi i que no queda clar a qui es refereix. El Confrare Matheu, amb el seu trisagi a favor d'en Moral.es, sembla haver obert una altra via per intentar conjurar els perills que vénen a través de la xarxa i, només per això, independentment de la seva eficàcia, li hem d'estar agraïts. En qualsevol cas, no hi ha cap dubte sobre qui és el destinatari de l'advocació, que no és altre que el creador i principal impulsor del cuartelillo digital. Alabat sia.

Llorenç Valverde, catedràtic de la UIB

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris