algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:

Cap a un nou tipus de turista?

Segons declaracions del president de la Caeb, Josep Oliver, a l'edició de dissabte de Diari de Balears, l'activitat turística ha reduït el seu ritme de creixement, atès que el nombre d'estades ha minvat un 1'4 per cent. No obstant, això no s'ha traduït en una disminució dels ingressos hotelers, sinó que així i tot s'han incrementat un 3'8 per cent, per efecte de la pujada de preus.

Si aquestes dades són conjunturals o responen a tendències de futur, no es pot saber en aquests moments. El que sí és cert és que, la continuació d'aquesta línia, suposaria una bona notícia per a tothom. En primer lloc, naturalment, per als hotelers, que veuen augmentar els seus beneficis. En segon lloc, per als visitants, que podran exigir unes atencions de més qualitat . I en tercer lloc, per a tots els mallorquins, que veurem descarregades les nostres platges i les nostres carreteres d'aquesta allau humana que ens ha estat agobiant els darrers estius. Crec, per tant, que tots podríem acceptar com una dada positiva aquesta disminució del nombre de turistes, acompanyada d'un augment dels ingressos.

Des del meu punt de vista, aquesta seria una tendència que caldria potenciar i treballar intensament, tant des de les institucions públiques com des dels mateixos empresaris del sector. No som cap expert en el tema, però em sembla que una de les primeres mesures que s'haurien d'adoptar per progressar en aquest sentit, seria la no davallada de preus, o inclús el seu augment, tal com ha manifestat fa pocs dies una persona tan assenyada i amb tant de coneixement de causa com és l'economista i sotsdirector de 'Sa Nostra' Miquel Alenyà. Per això em resulta díficil entendre el caramull de crítiques que han rebut les seves declaracions per part d'un sector de l'empresariat.

Si volem anar cap a un nou perfil de turista, de més alt poder adquisitiu, cal, de totes totes, augmentar els preus i, simultàniament, millorar la qualitat dels serveis que se li ofereixen. D'aquesta manera, deixarem de ser atractius per a un cert tipus de visitant, més nombrós, i passarem a ser-ho més per a un altre, menys nombrós, però que no li importarà gastar un poc més, sempre que rebi les contraprestacions adequades, per la qual cosa, això sí, caldrà que es realitzin les inversions necessàries en modernització i adaptació de les infraestructures i, sobretot, d'una gran part de la planta hotelera, que hauria d'incrementar la seva categoria.

L'anomenada economia sostenible tendria aquí, una materialització important, ja que es mantendrien, o inclús, s'apujarien els ingressos, sense l'impacte que provoca sobre el nostre medi ambient l'augment constant de població, tant fixa com flotant.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris