algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

Algèria: convertir el deute, augmentar la dependència

Potser ha estat una més d'aquestes visites internacionals del president Aznar, sempre ben acompanyat d'empresaris i industrials a la caça de la inversió (els mateixos que diuen que l'Estat no ha d'intervenir l'economia...). Però la visita d'Aznar, aquests dies, a la república islàmica d'Algèria, és paradigmàtica pel que fa a les relacions internacionals d'avui dia i al degradat concepte de «cooperació» que manejam.

Algèria, que apareix gairebé sempre als nostres noticiaris (darrerament, menys) en funció de la violència integrista, els atemptats, les morts, etc., és ver que ha patit en els darrers temps tot un seguit de canvis polítics i socials. El socarrat recurs (literari?) de la defensa dels drets humans i la defensa de la «democràcia» li ho hem d'agrair de qualque manera a l'honorable Bouteflika, el president algerià avalat amb més d'un 70% de vots falsejats.

És de lloar el sobtat esperit humanista dels empresaris espanyols i del president Aznar, «preocupadíssims» pel benestar d'un país amb 30 milions d'habitants, dels quals 14 milions són per davall del llindar de pobresa i més d'11 milions són analfabets, segons la UNESCO; l'atur oficial afecta més del 30% de la població. Però són dues les dades que més ens interessen i ens donaran la clau de la visita presidencial a Algèria: per una banda, l'elevat deute extern, 33.500 milions de dòlars que ha de tornar Algèria a diferents països (occidentals, és clar) abans del 2005, i que suposa un terç del pressupost nacional; per laltra, les polítiques privatitzadores dels sectors econòmics estratègics de la nació algeriana, que han posat al carrer en els darrers tres anys prop de mig milió de treballadores i treballadors públics.

Encara ens vendran, a l'any en què molts volem la condonació del deute extern dels països empobrits (recordau el referèndum paral·lel a les eleccions espanyoles del 12-M, amb les urnes al carrer), que Espanya «perdona» el deute algerià. Que ningú no s'ho cregui: Espanya (com ja han fet altres), reconvertirà part del deute d'Algèria en «inversions» empresarials al país magribí. És a dir, inversions (com ha fet tothom) en el sector dels hidrocarburs, del petroli però sobretot del gas natural. Alerta, que ningú no es malpensi: és pura casualitat que dos terços del gas natural que consumeix Espanya vénguin d'Algèria.

Hem donat, així, una passa més, gràcies a l'acció de l'FMI i d'Espanya (i d'altres), en l'entrada d'Algèria al projecte polític i econòmic que suposa la globalització. Amb l'aplicació de polítiques econòmiques liberalitzadores a una nació cada vegada més dependent del capital exterior, no condonam res: condemnam. Condemnam el poble algerià, amb el vistiplau d'Aznar i els empresaris espanyols, a més misèria i més incultura. Posam la nostra pastilla d'avecrem a un brou de cultiu boníssim per a l'esclat, de bell nou, de la violència «irracional» islàmica.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris