muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

On anam a morir

Deu fer tres setmanes, per ventura una miqueta més, servidor vaig telefonar a ca n'Aligi Sassu perquè havia de parlar amb la que ara ja és la seva vídua, Helenita Olivares. Li vaig preguntar com estaven, i: «Bé, tots sabem que ens hem de morir». És clar, el comentari, fet amb aquesta dolcesa de qui, després d'una vida llarga i tranquil·la, s'ha reconciliat amb el destí, em va informar d'un panorama en el qual s'estava esperant una hora decisiva, un instant solemne.

La mort del pintor arribaria després d'un llarg adéu. L'artista feia un temps que s'acomiadava discretament de la vida, amb una mescla molt equilibrada de resignació i d'estoïcisme, com si s'hagués empeltat amb èxit aquells versos de Jorge Guillén, «Estar muerto no es nada./ Morir tan sólo es triste».

En sentir-se prop d'aquest punt de no retorn, l'home Aligi Sassu va elegir l'escenari que més estimava, per sentir-se acompanyat, agombolat pels colors, les aromes i les remors d'una natura que havia estimat apassionadament, que ha estimat fins al darrer alè. Ha volgut morir al peu de les seves muntanyes i devora mateix de la cresta de les ones, en plena orgia de cavalls llegendaris, metàfora de les forces inexhauribles d'una terra que l'home ha rebut en herència, d'una terra la possessió de la qual li va ser promesa. Un dels descobriments més dolorosos de l'envelliment "i de la malaltia" és el de la manca de sinonímia entre vida i vitalitat "F. Scott Fitzgerald dixit, tot i que ho va dir molt millor: l'he citat de memòria. Aligi Sassu ho ha hagut de patir en la seva carn, però aquesta pèrdua de vitalitat, que els darrers temps li va impedir atacar grans projectes pictòrics o escultòrics, va arribar paulatinament, com demanant permís per entrar en la vida de l'artista. I encara hi va entrar de puntetes, sense aldarulls, per donar temps als colors a acomiadar-se del pare, per fer-se a la idea de la seva mort i aprendre a resignar-s'hi. L'episodi final d'aquesta etapa de comiat l'ha volgut viure Aligi Sassu a Mallorca, a Pollença, i en aquesta elecció hi ha el seu penúltim missatge d'amor i de respecte per a tots nosaltres: som, més que d'on naixem, d'allà on anam a morir, si tenim la fortuna de poder-ne prendre la decisió.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris