muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

Quadern de viatge

Diumenge, 2.- Cal reinventar la realitat per sobreviure-la. No basta néixer per viure, sinó esdevenir partícula d'aquesta ficció i aferrar-se, com una pegellida, en el tombant just d'on frega la vida. Dilluns, 3.- En un indret de la geografia rural gallega, del qual no record el nom, un capellà ha negat el sagrament de l'eucaristia a una dona perquè, segons ell, vivia en pecat d'amistançament, per la qual cosa era indigna de rebre l'hòstia. Potser aplicant la doctrina en la seva lectura més estricta, si més no en la seva interpretació més fonamentalista, el sacerdot té tota la raó i el seu gest només s'avança en la tasca de judicar que la religió cedeix a la generositat, o a la caritat, de Déu. Dubt que, en general, els ministres de l'església hagin estat mai molt a prop de Déu. Crec, però, que estan cada cop més allunyats de Jesucrist, del seu esperit i de la seva essència cristiana. Contràriament, hi ha alguns no creients que, malgrat el seu agnosticisme intel·lectual, estan més apropats als principis elementals que regeixen aquesta i altres religions que no aquells que amaguen la seva incredulitat sota litúrgies que són, només, la superfície de la religió.

Dimarts, 4.- Maldestre com som en totes aquelles tecnologies que, sota la coartada de la llibertat individual i la modernitat, cerquen l'esclavatge de l'uniformitat, estic sotmès a un constant i impietós bombardeig de la publicitat d'internet, un negoci espectacular que se sustenta en bimbolles de sabó. Empreses l'únic actiu real de les quals és l'astúcia de vendre portals sense portam. He d'admetre, si més no, que es tracta d'una estratègia comercial, però sobretot política a llarg termini, brillant i, alhora, perversa, amb interessos que ultrapassen el comerç material. Individualitzar la societat té avantatges indiscutibles, car fracciona i atomitza la pressió social. L'individu és vulnerable per naturalesa i manipulable des d'un confortable aïllament amb les dosis precises d'informació, àdhuc de plaer. Això no significa subministrar informació per goteig, ans al contrari, té l'objectiu d'abocar una ingent, i indestriable, quantitat d'informació que produeix efectes desinformadors.

No podem, lògicament, culpar la tecnologia de perversa, sinó el seu ús, la finalitat. Record quan la televisió havia de convertir-se en un difusor cultural, un mitjà que, malgrat els efectes de descohesió social, havia d'enriquir la societat, quan en realitat és una eina al servei dels interessos obscens del poder. D'aquí a un parell d'anys dues dotzenes de corporacions controlaran els portals de tot el món i, aleshores, sabrem com poden ser de pèrfides les ments davant el negoci. L'estupidesa, potser a partir d'ara més tècnica, és un dels estats humans més rendibles per a aquells que volen substituir les habituds tradicionals per productes de nova implantació, ja siguin de lleure o de consum. I ho tindran tot al seu abast per dirigir vides i voluntats. Divendres, 7.- En la franja que se situa en ambdues voreres de la cinquantena, l'única esperança de projecte vital és a la jubilació. La feina, que abans ningú no qüestionava com un defecte de conspiració, ha esdevingut, en molts casos, el càstig promès. Hom comença a adonar-se que el treball només és una sofisticada evolució del truc de la pastanaga. Defugir l'engany no és encara possible sense situar-se en els marges socials, excepte mitjançant la jubilació. Per aquesta raó tanta gent la sospira. De la feina només cal esperar-ne un sou i que s'acabi el termini de la condemna.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris