algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
10°

Antoni Buades Fiol, el vertader impulsor de la nova Cambra de Comerç

Com a president de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Mallorca, Eivissa i Formentera, desitjaria oferir un sentit i pòstum homenatge a qui ha estat una de les figures més entranyables i representatives de la nostra corporació, el senyor Antoni Buades Fiol, president honorari de la institució, que ens va deixar aquest diumenge passat.

En primer lloc, vull manifestar l'admiració de tots els membres del ple, comitè executiu i personal de la Cambra cap a una persona que durant el seu mandat al capdavant de la presidència de la institució (1977"1986) obrí amb una clarividència digna d'elogi i demostrà ser un dels empresaris més avançats del seu temps, ja que va mantenir estretes relacions amb la pràctica totalitat de sectors empresarials de les Illes, com l'hostaleria, la construcció, la indústria tèxtil, la banca i altres societats financeres.

Com a president de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Mallorca, Eivissa i Formentera, càrrec a què arribà després de succeir en el lloc el senyor Joan Frau, va ser el principal artífex del seu centenari, ja que va ser el promotor d'una sèrie d'activitats que engrandiren i embelliren la corporació com, per exemple, la instal·lació de l'estàtua al·legòrica de la Cambra de Comerç en el passeig de Sagrera (inaugurada pels reis d'Espanya l'agost del 1986) o la instal·lació de l'esplèndida escultura de Guillem Seguí en el porxo de la institució. El seu caràcter emprenedor i certament actiu permeté que la Cambra de Comerç travessàs per una de les seves èpoques de major esplendor i modernització, ja que va ser l'impulsor d'un nou sistema de comptabilitat, de la inauguració de l'actual delegació de la Cambra de Comerç a Eivissa i el precursor de la incorporació de la primera dona en el ple de la Cambra, la senyora María Teresa Rattier, en representació del sector empresarial femení.

El seu extraordinari carisma serví per assolir la presidència de la Comissió de Turisme del Consell Superior de Cambres, des d'on va fer feina àrduament per defensar els interessos empresarials de la nostra Comunitat, submergida encara aleshores en el remolí del boom turístic. Des d'aquest càrrec turístic de rellevància estatal establí els primers contactes per aconseguir descomptes per al transport de residents, tal com llavors ja tenien a les Canàries, i sota el seu mandat la Cambra de Comerç va ser la primera institució que reclamà en el seu dia l'aprovació d'un Règim Especial per a les Balears, utilitzant el fins aleshores desconegut concepte d'insularitat.

Des de la Cambra de Comerç guardarem sempre un gran respecte i consideració per qui va ser un dels més emblemàtics empresaris de les Illes Balears, admirant-ne sempre la capacitat de gestió, el fervor modernitzador i el tarannà negociador en pro de l'economia i la societat balears.

Descansi en pau.

Miquel Lladó Oliver, president de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Mallorca, Eivissa i i Formentera. Palma.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris