nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

El professor Elices Calafat, orgull pel país

Una certa notícia succeïda fa uns dies no ha tingut, em sembla a mi, el ressò que mereixia de cap a cap de les nostres Illes. El professor Manuel Elices Calafat ha estat premiat amb el guardó Leonardo Torres Quevedo de ciència i tècnica de l'edició de 1999, i que atorga el Ministeri d'Educació. És el primer científic balear que s'ha fet creditor de semblant distinció. Tothom, doncs, amb independència de l'illa concreta en què radicam, ens hauríem d'haver alegrat com unes castanyoles en festa. La carrera científica admirable del professor Elices Calafat és un fet objectiu i plausible que cal que ensuperbeixi en qualsevol punt cardinal de les Balears com a fita pròpia comuna.

El professor Elices Calafat (Maó, 1938) és l'enginyer espanyol més excel·lit en el camp de l'enginyeria de Materials. Ha contribuït significativament al progrés d'aquesta ciència, i així li ho han reconegut moltes institucions científiques i acadèmiques d'arreu del món. És doctor enginyer cum laude amb premi extraordinari (1966) i llicenciat en Ciències Físiques (1964). Posseeix dos títols de Doctor Honoris Causa (Universitat de Navarra, 1994, i la Carlos III, 1995). És l'únic científic de Balears que pertany com a acadèmic de número de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals (1993). Alhora també és acadèmic de l'Acadèmia d'Europa (1993) i de l'Acadèmia d'Enginyeria d'Espanya (1995). Si algun dia tingués la pensada d'abillar-se amb les tretze condecoracions "cosa que la seva humilitat li ho impediria", la solapa sense dubte resultaria petita: tota la pitrera ho seria. Elices Calafat és premi d'investigació de la Universitat Politècnica de Madrid, premi i medalla de l'Acadèmia de Ciències, medalla d'honor del Col·legi d'Enginyers, medalla d'or de la ciutat de Maó i premi Ramon Llull de la Comunitat Autònoma balear, entre d'altres.

És la seva una vida consagrada a la ciència, la investigació i la docència, de Madrid estant. La tasca d'enginyer ha anat més enllà de l'exercici professional, i així ha format un equip humà les activitats del qual tenen avui projecció internacional. Un esperit obert i ensems universal l'han portat a establir i fomentar una molt fructífera cooperació amb universitats i institucions nacionals i estrangeres, en particular a Iberoamèrica.

Com passa sovint en casos de grans homes, en aquells que marquen un fita indeleble en l'expansió del coneixement, Elices Calafat, malgrat aquesta excepcional dimensió científica que l'adorna, és un exemple perfecte de senzillesa i naturalitat. Treballa deu, dotze, potser tretze hores diàries entre el laboratori i el despatx, i viatja arreu del món freqüentment. Però, no per això, no deixa mai de pensar en la Menorca natal. Manté vius i dolços els records explícits de l'aire clar i les aigües blaves del nostre contorn insular. Ell, que projecta una mirada d'iris obscur, roman permanentment amarat de la coloració mediterrània brillant. I, és clar, aquesta preferència emotiva i radical "vull dir d'arrel, bàsica" el porten sempre a pregonar la seva condició balear, vagi on vagi. En bona i justa correspondència, tots els balears l'hauríem d'exalçar vívidament, i, per tant, considerar-lo entre els primers homes de ciència vius de ca nostra, de Barbaria a la Mola, passant pel cap de Formentor. O sigui, d'extrem a extrem del país.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris