cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
22°

Ralph Nader for President

El passat cap de setmana va tenir lloc a Denver la Convenció del «Green Party» (El partit verd nord-americà), que va designar Ralph Nader com a candidat a les eleccions presidencials que s'han de celebrar el mes de novembre vinent. La candidatura de Nader, que ha aconseguit desplaçar l'ultraconservador Pat Buchanan del lloc de tercer en discòrdia en la cursa presidencial, ha aixecat al país una important expectativa. Ralph Nader, de seixanta-sis anys, és un bon candidat. És un històric activista de la defensa dels drets del consumidor i és, sobretot, un dels principals inspiradors de les protestes davant la passada cimera de l'Organització Mundial de Comerç a Seattle. Representa, per tant, un referent polític vàlid per al conjunt de moviments ciutadans (sindicals, ecologistes, de defensa dels indígenes, de defensa dels drets humans...) que posen en qüestió la mundialització del capitalisme incontrolat.

Ralph Nader ha entrat en campanya atacant allò que de més sagrat hi ha al sistema polític nord-americà: el poder immens de les grans empreses. En un país on les donacions empresarials per campanyes electorals estan institucionalitzades, la seva renúncia a rebre cap d'aquestes aportacions i la seva proposta de prohibir-les són provocacions ben saludables. Nader ha dit, a més a més, que si demòcrates i republicans defensen un sistema de defensa anti-míssils inviable, perillós i car (el conegut com a Guerra de les Galàxies) és perquè les empreses que hauran de construir el sistema són importants finançadors de les campanyes de tots dos partits. Amb aquesta capacitat per posar el dit a les ferides de la democràcia nord-americana, no és estrany que el candidat Nader hagi suscitat interès.

El discurs de Nader és lluny de l'ecologisme ingenu i una mica «hippy» que de vegades s'atribueix als seus compatriotes. Destaca, abans que res, per l'accentuat contingut social del seu programa, que fa de la defensa d'un sistema públic de salut i de la proposta d'un sistema fiscal distribuïdor de la riquesa els seus temes centrals. Nader és conscient que no tothom, en la societat nord-americana, és feliç amb la desigualtat brutal que hi ha entre els seus rics, els més rics del planeta, i els seus pobres, que tenen índexs de benestar humà propis de països del Sud. I és conscient que no tothom és favorable a la campanya electoral que fa Bush amb les seves execucions, i per això s'oposa tant a la pena de mort com a la proliferació d'armes de foc.

La candidatura de Ralph Nader (i, no ho oblidem, de la candidata a vicepresidenta, l'activista indígena Winona LaDuke) representa una novetat genuïna en el panorama etern de republicans i demòcrates, en l'avorrida disjuntiva entre coca-cola i pepsi-cola. Alguns sondejos d'opinió recents li donen una previsió de suport electoral del set per cent. Si es confirma un resultat així (i encara que sigui finalment una mica més baix) estarem davant d'un fet la importància del qual no es pot menysprear: la consolidació a l'única superpotència del món (econòmica, política, militar, cultural) d'una força política alternativa i a l'alçada dels reptes dels temps.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris