cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
22°

Els mapes del temps

La política s'estén molt més del que molta de gent pensa. Conec persones que fugen de qualsevol cosa que faci olor de polítca. Intenten no parlar"ne mai. No volen tenir cap tipus d'ideologia ni relacionar"s'hi el més mínim. Per arribar en aquest tipus de persones, moltes de les quals, paradoxalment, van a votar cada pic que hi ha eleccions, s'han articulat tota una sèrie de mecanismes i estratègies per tal de crear un ambient dins el qual puguin assumir com de sentit comú i totalment deslligades de la política el que, qui ho ha dissenyat així, consideri més adient.

Aquestes pràctiques, pròpies d'un règim totalitari, no sembla que puguin ser gaire habituals dins un Estat democràtic de dret. Però, si analitzam amb detall els missatges que ens fan arribar de manera indirecta els mitjans de comunicació de masses, veurem que així continua existint.

Avui m'agradaria fixar"me en un d'aquests missatges, el qual té com a principals protagonistes els mapes del temps.
Pràcticament totes les cadenes de televisió disposen d'espais per a avançar la previsió del temps i analitzar el del dia anterior. Ens expliquen les temperatures màximes i mínimes i el règim pluviomètric, entre d'altres. Generalment les explicacions vénen il·lustrades amb mapes, com el del ja arxifamós satèl·lit Meteosat. Per arribar a un grau de detall acceptable, els mapes se solen dividir en unitats més petites. Idò bé, aquí rau un dels missatges polítics que ens volen fer empassar. Us heu adonat que les Illes Balears mai no surten al mateix mapa que Catalunya? I que Navarra mai no apareix juntament amb el País Basc? Pot canviar d'una cadena a l'altra, però habitualment ens agrupen amb el País Valencià i, vet ací la intencionalitat política, també amb Múrcia, mentre que el Principat sol aparèixer acompanyat d'Aragó i moltes vegades també de Navarra. Altrament el País Basc se sol presentar amb Cantàbria, Astúries i, algun cop, la Rioja.

Aquesta forma de mostrar el temps no respon, en absolut, a cap criteri geogràfic mínimament lògic. Quina unitat geogràfica hi ha més natural que la formada per la costa mediterrània amb Catalunya, el País Valencià i nosaltres? La intencionalitat política és clara: volen que no ens habituem a veure el mapa dels Països Catalans, no fos cosa que ens pegassin idees rares. Amb el País Basc i Navarra, dos doblers del mateix. Es tracta de reprimir el sentiment d'unitat entre els territoris de la mateixa llengua i cultura d'una forma subtil i intel·ligent.

I no em digueu que m'imagín coses. Hi ha proves que, quan succeeix el contrari, tot d'una se n'adonen i protesten. Un exemple. Pocs dies després que el diari Avui va suprimir la línia de la frontera que separa Catalunya de Catalunya Nord als seus mapes del temps, es varen rebre queixes des de les institucions franceses. S'havien adonat que qualcú començava a jugar amb les seves mateixes cartes i això no es podia consentir. Només els estats tenen el dret a manipular els seus súbdits.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris