nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

Mala química

Que els humans ens comportam a partir de les reaccions químiques que es produeixen a l'interior del nostre ésser és un fet que, gairebé, no negarà ningú. Reaccions químiques fan que qualcú ens provoqui atracció o rebuig i, mirau per on, no sabem ben bé per què. De sobte una persona sent uns canvis en el seu interior i desitja o rebutja qualque cosa. Els enamorats pateixen fortes envestides químiques en el seu interior, que els fa, fins i tot, perdre la noció del temps i de l'espai. Veuen el món color de rosa o se senten desgraciats.

Ara bé, sabíeu que les qüestions lingüístiques provoquen reaccions a balquena? És curiós observar com algunes persones que aparentment es mostren indiferents en determinades situacions de la vida, després s'encenen, com un carbó de sitja, en parlar de llengües. Sobretot si aquesta discussió es desenvolupa en territoris on la situació d'anormalitat lingüística és d'allò més evident (diverses llengües es disputen tots els àmbits d'ús). Al nostre territori aquest fet és d'allò més clar i es pot comprovar a cada passa que feim.

La llengua encén passions, provoca reaccions d'allò més curioses o pensaments químicament al·lucinats. Ara resulta que els projectes de normalització lingüística del català, per a certes persones, són una desatenció envers els catalanoparlants, ja que, segons diuen, els castellanoparlants sabran dues llengües i els catalanoparlants, pobrets, només una. I això, segons pareix, els causarà problemes si qualque dia han d'anar a fer feina a qualsevol punt de l'Estat.

No es preocupen gaire, però, d'aprendre francès, italià, alemany, rus, xinès, portuguès, àrab, etc., per si un dia aquesta feina s'ha de desenvolupar a qualque territori on es parlin, posem per cas, aquestes llengües. Ara, els únics amb problemes seran els catalanoparlants, que s'han tancat al món de la cultura.

Què vos pareix?

Josep Antoni Calvo i Femenies. Marratxí

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris