cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
20°

L'antiecotaxa i la revolta de la FARB

Quina relació hi ha entre aquests dos moviments? Són dues cares d'una mateixa moneda? És la pèrdua de renda agrària que ha mobilitzat part de la patronal de la FARB? Si és així, perquè no s'han mobilitzat juntament amb els pagesos de tot l'Estat per un tema que és una «sequera contínua» i sense final: la pujada dels preus del gasoil? I els empresaris del sector turístic, touroperadors, hotelers, companyies d'aviació; tots a la una, els més moderats i els més radicals, sense cap fisura. Per què s'han mobilitzat amb tanta virulència en contra de l'ecotaxa?

No estan a favor de qualitat enfront de quantitat? Són incapaços d'entendre que el valor paisatgístic els beneficia? Realment creuen que una mitjana d'unes 170 ptes diàries per turista els restarà competitivitat en relació amb altres destinacions turístiques? Com es pot justificar aquesta immensa mobilització mediàtica a nivell local, estatal i europeu (qui decideix l'abast i importància de les notícies?) si aquesta taxa ridícula no arriba ni al que val una hora d'aparcament d'un cotxe a moltíssimes ciutats europees i a moltes zones turístiques de Mallorca?

Vol dir que els nostres empresaris turístics són intel·lectualment incapaços de liderar el futur de la indústria turística local quan sí ho fan a nivell mundial? Si reflexionam sobre els arguments amb els quals rebaten l'ecotaxa uns i els parcs naturals, tema principal de la mobilització «agrària», es veu molt bé el perquè de l'abast d'aquests temes.

«La declaració de parc suposa la intromissió dels polítics en la gestió del territori. És inacceptable». Fernando Fortuny (DB 26/05) Aquest mateix dia la premsa local destaca nombroses manifestacions de la patronal fetes en les jornades «Pasión por el turismo». Eduardo Zamorano, president d'Aviba, adverteix del perill que pot suposar l'ecoimpost per alguns municipis (Sóller i Escorca), que intenten recaptar doblers gravant la visita de les seves localitats.

Felipe Gaspart secretari de Zontur alerta del problema que pot suposar aquesta iniciativa si s'estén a altres autonomies. I Sebastià Escarrer, vicepresident de Sol Melià, ho diu sense embuts, clarament: res de controls de cap tipus al turisme «La consolidació és la resposta lògica a la globalització». «La indústria que ha de ser per naturalesa global és el turisme».

Aquí rau tot el problema. El capital lluita per escapar del control democràtic a través de la globalització. El procés globalitzador no és més que la pretensió dels grans grups econòmics mundials, i dins ells n'hi ha amb una forta implantació en el sector turístic de Mallorca, d'escapar del control polític; és a dir de la democràcia.

Mallorca, paradís i model avançat a nivell mundial de globalització turística, que de cada 100 ptes que genera 70 ni sols passen ja per aquí, que moltes d'aquestes s'escapen de qualsevol control impositiu. Mallorca tan manipulada i magnificada a nivell europeu i mundial: amb una precarietat laboral de les més altes d'Europa Mallorca, on el poder empresarial turístic ha creat un model de psicosi col·lectiva que gairebé ha convençut tothom, principalment els petits propietaris d'immobles i terres agrícoles i forestals, que tenen el dret exclusiu d'explotar l'allotjament i el potencial turístic de qualsevol indret tant si és de la seva propietat com si no ho és Mallorca, on fins i tot presenten com a furt i atac personal a la seva economia qualsevol intent dels petits propietaris de rendibilitzar el seu patrimoni immoble, perquè el necessiten per a la mercaderia humana que importen i que és vital per a garantir el control d'un mercat de treball a baix preu, ja que havia arribat a uns nivells d'atur perillosíssimament baixos fins al punt que les bravates del «si no et van bé aquestes condicions de feina, tenc coa per a ocupar el teu lloc» generen una fugida cap a altres sectors.

En aquesta Mallorca, s'intenten aplicar dues mesures que es proposen a nivell mundial, per a corregir els efectes perniciosos per a l'economia de la immensa majoria de la població, que suposa el procés globalitzador: l' ecotaxa i els parcs naturals, que permetrien rendibilitzar econòmicament terres i patrimoni immoble en benefici dels grans i petits propietaris agrícoles i rurals. Això sí que justifica aquesta intoxicació i manipulació violenta en torn a parcs naturals i ecotaxa.

Això sí que justifica la doblerada que estan disposats a posar de les seves butxaques per transmetre una por col·lectiva que els permeti controlar la població i avançar i consolidar la globalització; és a dir el rendiment econòmic gairebé exclusiu en benefici propi sense cap tipus de control democràtic. Aquesta golafreria globalitzadora és la que ens ha dut a la venda massiva de Mallorca als estrangers perquè la seva rendibilitat és planificadament nul·la per a la immensa majoria de propietaris.

Magdalena Mayol i Mas, presidenta de l'Associació per a la Defensa de Mallorca.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris