nubes rotas
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
26°

La brutor a la vista

No cal esser un setciències per veure que a les nostres Illes continuam sense trobar una solució al problema de l'augment del consum d'electricitat i d'aigua potable, i de la producció de residus de totes classes; en poques paraules que no ens aturam de crèixer de manera exagerada i de consumir com a golafres, ara, per exemple, un nou problema: on descarregam els gas natural; i com aquest en surten mil i un.

Si estau d'acord amb mi que els recursos que consumim no són inesgotables i que els residus embruten o ocupen un lloc preciós, per ventura ens hauríem de plantejar seriosament una política que potenciàs l'estalvi. Mirar de no consumir tanta d'aigua, ni encendre tants de llums, mirar de passar sense aire condicionat, de no comprar tants de productes envasats etc, etc, seria una manera d'acabar amb la necessitat de noves depuradores, de noves centrals elèctriques i plantes de gas, de buidar Son Reus de fems, etc, etc.

El problema és que la gent no és conscient de com és de greu la situació, no veuen els caramulls "o millor hauríem de dir piràmides" de fems dels abocadors, tampoc no veuen sovint l'enorme edifici des Murterar, ni el combustible que es menja, ni és conscient del cabal d'aigua merdosa que s'envien les depuradores, ni el desbarat de consum elèctric d'una dessaladora, etc, etc.

De manera que si volem que la gent prengui consciència de la necessitat de l'estalvi energètic i de la moderació del consum en general, cal que no els amaguem les instal·lacions necessàries per a produir l'energia que consumeixen, ni les plantes que tracten les seves aigües brutes, ni els abocadors del seus fems, ni les incineradores on els cremen, ni les dessaladores, etc, etc. I per ventura tampoc no estaria malament que les canonades d'aigües residuals dels edificis anassin per defora de les façanes i fossin transparents, així la gent se temeria de l'Amazones d'aigua que empren; però això ja és una altra història perquè toca la santa propietat privada...

Tanmateix jo crec que ara hi ha l'oportunitat d'or per posar totes les instal·lacions energètiques i de tractament de residus i de la potabilització i depuració ben juntes i a la vista. Com que l'Ajuntament de la Ciutat de Mallorca, olim Palma, ha adquirit el trast de la Petroliera a Portopí, tenim un territori públic ben gran on hi cabria tot: només li hem d'afegir els trasts que ocupen els militars i el del casal de Marivent. No hi ha d'haver cap problema amb els actuals ocupants. Per una part, jo crec que l'exèrcit i l'armada els cediran de bon grat, ja que llur feina és la guerra i quina guerra més noble que la que tenim contra la manca d'aigua, els problemes d'energia i l'excés de fems? Per altra part també ho tendrem bé amb els estadans de Marivent; tanmateix no hi són tot l'any, i a més tenen una altra casa a Ciutat "allà just davant la Seu, i aquesta sí que és ben seva. És segur que hem trobat el lloc perfecte: ben en el bessó dels consumidors grossos, o sia Ciutat i Calvià; amb sortida al moll per poder descarregar sense problemes; ben a la vista,sobretot des de mar i a més en lloc emblemàtic, que ha sortit sovint a la premsa, de manera que tendríem molta publicitat. No hi pot haver vacil·lacions, ara és el moment, només manca una mica de voluntat política per part de les institucions i fil a l'agulla...! Amb tot el meu agraïment.

M. Trias. Palma

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris