algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
20°

Solitari i Honorable conseller

A mi m'ho hauran d'explicar una mica millor això de la dimissió del conseller Mayol. No em basta que la renúncia s'atribueixi a la pressió dels sectors oligàrquics i si fos així em sembla un motiu insuficient; perquè un conseller del primer govern de progrés del país i orgullós de ser-ho "com ell mateix ha dit" llanci la tovallola.

Si encara el veiés esgotat, demacrat, incapaç de respondre, però no és això. He tengut ocasió d'escoltar el conseller en tres ocasions en l'exercici del seu càrrec. El passat novembre quan explicava quins eren els seus comptes en relació al tema de la quota de llei i les subvencions, el mes passat en un debat televisiu posttractorada i dimarts al matí tot just dimitit. En els tres casos el conseller mostrava gran claredat en l'anàlisi de la situació, una capacitat expositiva envejable i, per últim, decisió a l'hora d'explicar per on s'havia d'anar. Tot això acompanyat d'unes formes serenes, pausades, amb alguna rialla, des de la seguretat que dóna haver entès el problema i haver albirat camins per resoldre'l.

Així, doncs, per què la dimissió? Qüestions personals? Hom pot entendre el cansament del conseller Mayol per la pressió i per haver-se guanyat antipaties, però ja he dit que no és aquest el cantet que feia a les entrevistes esmentades. La solitud pot ser-ne la causa. Ell i Rosselló han estat els consellers solitaris d'aquest govern en conselleries tan estratègiques, polaritzades i calentes com agricultura i medi ambient.

I Mayol s'ha trobat sol, es deu haver trobat tant tot sol que ho diu en la seva carta de comiat quan crida els sectors progressistes a fer costat al govern, i com a sector progressista podem entendre els seus companys de partit i la massa social que sospirava per un govern carregat del sentit de la dignitat. Per què un conseller lúcid i explicatiu ha de plegar? Per la pressió de la dreta? Això és el que ens volen fer creure, perquè serveixi de revulsiu però és un regal que li feim a la dreta dir-li que pressionant fa caure consellers. Quants de sopars d'arròs i porcella s'han fet aquests dies per celebrar una victòria que s'han anotat immerescudament? No els donem més lluentor de la que es creuen tenir, no els sobrevalorem. Mayol ha estat, com d'altres de la seva generació formats en l'anàlisi de la realitat balear, un científic que havia analitzat el seu país pel davant i pel darrere i que s'havia atrevit a aplicar algunes solucions llargament meditades. Això fa d'ell un solitari, per voler entendre les coses i creure que s'han de canviar. Que els altres solitaris de la colla cerquin companyia.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris