algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

Destrempaments diversos

Una de les coses que, des de sempre, més em destrempen i de manera superlativa, és la imposició, el que em facin participar encara que sia passivament, aguantar tant si vull com si no els aldarulls de carrer, de barriada, de club, ensumar pudentes torrades de sardines, diades de nou disseny que no vénen a conte de res, berbenes renoueres fins a les tantes, setmanes santes, talls del trànsit, prepotències d'una gent molt religiosa, que per uns dies es pensen ser l'hòstia, tu, i mai més ben dit.

M'explicaré si puc. Mirau, els andalusos, al meu parer ho fan d'allò millor, perquè es munten les seves misses «rocieras» a la Seu i la seva «Feria de abril» allà baix, a Son Tril·lo, i qui hi vol anar, hi va, i qui no, no. Allà, a la «Feria», si són escandalosos o agafen qualque moixerrí per la cua, ho fan a un lloc on no molesten a ningú. L'únic que no m'acaba de fer el pes del tot és el fet que, els andalusos naturals d'allà que es guanyen les sopes per aquí, amb l'afegit del personal d'aquí amb vocacional predisposició a assemblar-se als andalusos d'allà, tants caps, tants barrets, paguessin la despesa de la festa amb els seus doblerons, rifant porcelles o viatges a Cancún per exemple. El que no em va bé és que aquí es facin disbauxes pels d'allà amb els meus doblers. Això no em va bé.

El que no em va bé tampoc és que, a tres-cents metres de ca nostra, a la barriada de ses Torres del Coll d'en Rabassa, les set catefes de valencians que hi habiten transformin per un parell de dies un creuer de carrers en zona de «falles», com si fora talment la Plaça del País Valencià de la capitalina València, amb impressionant «mascletà» inclosa, que fa tremolar els vidres de tota la casa. No ho sé, potser vaig errat, però pens que cada fet, cada esdeveniment, té el seu lloc, el seu moment, el seu temps. I a l'estiu, xigales, ja sabeu. Però, pel que he sentit a dir, aquests sí que se graten el seu sarró a l'hora de pagar el rebombori. I si resulta que també tiren de subvencions municipals, ostres!, per llogar-hi cadiretes, no em digueu. Que tot plegat agermana, uneix, tendeix a l'apropament entre els pobles de l'Estat Espanyol, fotre, no em vengueu amb romanços! Això el que fa és estrictament colonitzar-nos, imposar-nos uns usos i costums, unes celebracions absolutament alienes aquí, sense la més mínima intenció de mútua correspondència, ni partint del respecte que aquest poble antic els hauria de merèixer per la seva tolerància, la paciència que em emprat cada vegada que ens han enflocat allò tan clàssic: «si no hubiera sido por nosotros que vinimos a levantaros el turismo, todavía comeriais coles i cebollas todos los días». Ai! Ah, sí, alls també en menjaríem, sí!

I referent a la Setmana Santa, bono repetir una vegada més que per un ateu com jo em representa un insult, una exageració d'ostentació de poder, refregar pels nassos del personal no confessional, o confessional d'altres religions, un exemple del que no s'ha de fer. Les processons s'han de fer dins les esglésies, com els dotze sermons d'un temps. Com la «Feria de abril» circumscrita a Son Tril·lo. I no parlem de tradicions. La ja tan famosa process del Divendres Sant del meu estimat poble de Sineu, va ser un invent d'una família concreta de la vila fa devers una quarantena d'anys, que va posar temps i doblers per a dur a terme el projecte de la magna representació. L'interès dels professionals de la restauració del poble, devots fins al moll de l'os de la Sang Preciosa, han fet possible fins el moment la seva continuïtat, sumptuositat i la demostració de l'alt sentit religiós, la més profunda fe de la nostra gent. La resta són històries.

Per acabar us vull contar les dues coses més surrealistes que he tengut l'ocasió de viure fins ara. La primera quan Blai Bonet em digué amb carona de vertader convenciment que Felipe González, aleshores President de l'Estat Espanyol, cada migdia li telefonava per a demanar-li de parer. La segona, sentir cantar una «saeta» a la Plaça del Fossar de Sineu. Fins aquí la meva opinió.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris