algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 14°
22°

Parcs Naturals i informació

La setmana passada, just el dia en què més es parlava de la lleialtat que s'han de guardar entre ells els signants d'un acord polític, sortia en aquest diari un article en què un representant d'un dels partits que varen signar l'anomenat pacte de progrés criticava amb duresa la política d'espais naturals duita a terme des de la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes. Si un dels elements que defineixen la lleialtat és l'absència de crítiques públiques a l'acció dels altres socis de pacte, Unió Mallorquina ens proporcionava un cas flagrant de deslleialtat. És tot un detall, d'altra banda, que se'ns donin lliçons de polítiques d'espais naturals des del partit que ha proclamat la proposta, curiosa com a mínim, de declarar el Parc Natural de la Serra limitant el territori del parc a les finques públiques: com si la titularitat de les terres fos un criteri adequat del que mereix esser protegit i conservat, o com si al món hi hagués molts d'exemples de parcs naturals discontinus.

Entrant al fons del que planteja el sr. Melià Ques, l'article fa una crítica al fet d'anunciar la intenció de crear parcs naturals sense donar abans detalls de l'ordenació que el regirà. En el cas de la serra de Tramuntana, des de la Conselleria de Medi Ambient no s'ha fet altra cosa que declarar una voluntat que està recollida al pacte programàtic, que va ser esmentada al discurs d'investidura del president i que l'any 1997 va ser votada favorablement per Unió Mallorquina al Consell Insular de Mallorca. Si només de sentir l'expressió «parc natural» sorgeix una campanya d'intoxicació sobre el que significarà el parc, la tasca d'un partit responsable hauria de ser reforçar la idea que el futur parc, lluny de constituir cap amenaça a la propietat privada, serà una ocasió per a la revitalització de la zona. Parlar de si no sabem quines limitacions urbanístiques hi haurà o si haurem de plantar pins o oliveres equival a no entendre que el parc no és bàsicament una qüestió de restriccions (la construcció ja està ben limitada a la Serra) ni d'obligacions sinó d'oportunitats.

Des de la Conselleria de Medi Ambient, i des d'Els Verds, hi ha plena consciència que és necessari un procés de diàleg amb totes les parts interessades en el futur parc natural. El Parc d'Ordenació de Recursos Naturals, que és l'instrument on es començarà a concretar la normativa del parc, serà un resultat d'aquest procés on tothom ha de ser escoltat. També hi ha plena consciència, com no podia ser d'altra manera, que el Parc Natural només pot tenir sentit a partir de la implicació dels diferents sectors, entre els quals el dels propietaris i pagesos ha de tenir un paper especialment rellevant. A ningú no li mancarà ni informació ni oportunitat d'expressar idees o inquietuds. El fet d'anunciar que l'objectiu final d'aquest procés ha de ser la creació d'un parc natural és simplement una mostra de la voluntat de dotar la Serra del millor instrument per a la seva preservació. El que s'ha de fer des de les institucions i des dels partits que els donen suport és treballar per un parc que respongui a les necessitats de la gent de la Serra, i treballar perquè sigui el fruit del diàleg i de la participació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris