algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
19°

Encara Elián

Una persona lamentava que Elián "no tornarem a dir qui és Elián" no pugui quedar amb els seus familiars de Miami, ja que als EUA s'hauria fet un home i hauria tengut bones oportunitats per prosperar, mentre que a Cuba serà condemnat a la manca de llibertat i a tot l'enfilall d'inconvenients que presenta viure en un país «socialista». Ja ho deia Eduardo Haro, que molt pitjor que un comunista és un anticomunista "donem-ho provisionalment per bo, tot i la necessitat de situar-ho en el context de la butilada més o menys enginyosa. L'anticomunista és la persona que defineix el món de manera absolutament mecànica, inflexible: «ells» diuen blanc, jo negre. Oblida que «ells» poden haver dit blanc pert alguna raó. L'anticomunista diu negre per la sola «raó» que «ells» diuen blanc: la diferència no és tan sols de matís.

Aquesta persona que lamenta que Elián no pugui quedar a Miami no ha sabut veure en quin ambient de Miami creixeria el ninet, entre quina casta de persones.

És clar que, si arriba a tornar a Cuba, i per més que li hagin organitzat una escenografia pedagògico-operística, no tendrà una vida fàcil. Ningú no la hi té, llevat dels paràsits de luxe de la revolució. Sobre l'estat de coses "social, polític o cultural (darrera el tòpic de la cultura hi ha unes llacunes oceàniques)", servidor cometré la impudícia de protegir-me darrera un treball periodístic que vaig publicar no fa massa al diari Ultima Hora: no perquè consideri que es tracta d'un bon treball, sinó perquè s'hi podia llegir una manca total i raonada de filocastrisme. Però, a part les argumentacions legalistes en què se vol que se sustenti el cas, sí que hi ha un més enllà en tota aquesta història, i és la qualitat humana que ha manifestat el sector d'anticastristes de Miami en què presumiblement s'hauria desenvolupat el futur d'Elián. Qui voldria veure créixer un fill seu entre uns grups humans per als quals l'explosió del ressentiment polític no té límits? Qui voldria veure créixer un fill seu entre sectes que el proclamen messies, entre glòries stephans i andys garcias sotmesos a interessos mafiosos abans que a les lleis del país que els encobeja? Millor Cuba, molt millor: Castro només hi és un obstacle polític. Cuba és més que això.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris