algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 14°
14°

El trencament verd del Pacte

Segons han anunciat Els Verds d'Eivissa, el pròxim maig una assemblea d'aquest partit decidirà si es mantenen dins el govern del Consell Pitiús, o si l'abandonen. Acompanyant els ecologistes pitiuses era present a la roda de premsa Jordi López, d'Els Verds de Mallorca, que explicava que era un conflicte en clau estrictament pitiüsa i que no tendria conseqüències per a l'estabilitat del governs balear i mallorquí. És una opinió, però si es produís el trencament a Eivissa (fos per la possible dimissió o per una destitució prèvia) molt mal de fer seria mantenir el Pacte general. Els diversos pactes insulars i el global balear no són compartiments estancs sinó, més aviat, vasos comunicants. Els equilibris a cada illa són difícils i complexos, i cada un és una de les tres potes del trípode que és el Pacte global. Un trípode és de tres potes, no de dues. Per tant, Els Verds no poden aspirar a trencar el Pacte d'Eivissa i que tot seguesqui igual a Balears i Mallorca (a Menorca el pacte insular no patiria pel costat verd, perquè no tenen representació). A més, amb les no gaire bones relacions que tenen Els Verds-Mallorca amb els companys de Govern, un trencament dels col·legues eivissencs els deixaria en una situació límit que a curt o immediat termini acabaria, també, amb la seva sortida de l'Executiu i amb el seu suport al govern nacionalista del Consell de Mallorca. Això més o manco va ser anunciat recentment per un alt càrrec ecologista davant un acadèmic grup de persones, a les quals confessà sincerament el seus dubtes que els ecologistes cabain l'any en el Pacte.

Si es produís el trencament (que no és tan fàcil perquè una cosa és no entrar en els governs i una altra molt diferent sortir-se'n) el Pacte de Progrés tendria dos problemes greus: un institucional i un altre de política partit. L'institucional és l'evident que la majoria es quedaria en minoria majoritària, amb la precarietat que això comportaria i la possibilitat de perdre votacions perquè aleshores segur que el PP es convertiria en un apassionat ecologista de circumstàncies. El problema de política de partit és per ventura encara més important, ja que els partits governamentals tendrien una oposició doble, per la dreta el PP i per l'esquerra Els Verds. Això, en una situació tan complexe, és del tot inassumible per altres partits que perdrien imatge política reivindicativa en favors dels ecologistes.

Dit això, i deixant a banda el què podria passar, també s'ha d'entendre que Els Verds no provoquen aquesta crisi per què si. Són els que tenen la pitjor papereta de tots els partits governamentals. Si en aquests 8 mesos no se senten satisfets, què poden esperar després de la ventada conservadora del 12 de març? El Pacte no farà una política que pugui aconhortar els ecologistes. És simptomàtic que les dades que es van coneixent demostren que la construcció i les urbanitzacions no s'aturen. No és realista pensar que dins aquests legislatura es pugui provocar una contundent aturada del creixament com desitjen Els Verds. Ningú només que ells la vol, a pesar que abans de les eleccions autonòmiques tothom digués el contrari. Tots els partits estan més a prop, i ho demostraran, de la «regulació» del creixament que propugnava Matas (amb diferències formals i d'imatge) que no de l'aturada que reclamen Els Verds. Per això Els Verds estan en una posició tan difícil.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris