algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
19°

Un article senzill i republicà

Si, com va dir Churchill, la democràcia és el menys dolents dels sistemes polítics existents, podríem convenir que la república és la millor forma de govern de les actualment vigents.

I la més lògica.
Independentment d'allò que pensem sobre els estats, em sembla del tot natural i absolutament lògic que el càrrec de cap d'estat, la màxima representació del mateix, no ha de ser de caràcter vitalici, i molt menys hereditari. Resulta més ajustat al sentit comú pensar que sigui el resultat d'una elecció popular.

O sia, que crec que la millor manera que un estat s'organitzi és la manera republicana. Sobretot si consideram que l'alternativa més habitual sol ser el sistema monàrquic.

No es tracta aquí de discutir si tal rei o tal altre és més o menys simpàtic, o si és molt enrollat. I tan senzill... O si l'hereu a qui ha tocat la xiripa de substituir-lo està suficientment preparat per al càrrec. La qüestió és molt més primària, si tant volen, és de sentit comú. On treu cap que el cap d'estat hagi de ser forçosament l'hereu de l'anterior cap d'estat, i que no s'hagi de sotmetre al plebiscit i al veredicte de les urnes cada cert temps. O que la persona (sí, sí, perquè al cap i a la fi estam parlant d'una persona de carn i ossos) que ocupi el càrrec de màxim representant d'un estat gaudeixi d'immunitat total i no pugui ser mai imputat de cap delicte. I aquest és només un dels molts privilegis dels que solen gaudir els monarques. I no parlem dels pressuposts que solen manejar les cases reials, que en general solen ser pornogràfics.

No és la meva intenció, ara i aquí fer un judici a cap monarquia en concret, ni tan sols la d'obrir un debat sobre les monarquies. Només pretenc celebrar el seixanta-novè aniversari de la proclamació de la República Catalana per part de Francesc Macià amb senzillesa republicana. Voldria que em sortís un article lleuger i falaguer, senzill, que parlàs amb la mateixa planesa amb què ho feien aquells insignes republicans de la decàda dels trenta, abans que els callassin per sempre.

Un article senzill i republicà, sense aprofundir més d'allò necessari, perquè per ser republicà no fan falta grans reflexions teòriques, sinó simplement aplicar la lògica més bàsica i el sentit més comú. Allò república és allò senzill, com la gent que va votar la república fa seixanta-nou anys, com la gent que no va poder-la votar en fa vint-i-cinc.

Un article que serveixi també, d'homenatge i reconeixement als insignes republicans mallorquins, que perderen la vida per mantenir-se fidels a les seves idees. El batle de Palma, Emili Darder, el batle de Felanitx, Pere Oliver Domenge, i tants altres republicans senzills, que veren com un cop d'estat militar estroncava el seu somni, liquidava la seva feina i acabava amb la seva vida.

La república és la forma de govern de la raó i de la lògica, però és, sobretot, el govern de la senzillesa.
I amb la senzillesa d'un escrit sorgit de la lògica més plana i simple, li volem retre homenatge.
Perquè la nostra intenció principal era la de fer un article senzill. I republicà.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris