algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

Som una federació

Gràcies al programa Àgora i al seu director, el senyor Josep Puigbò, vàrem saber finalment que el país en el qual cerca empar el nostre govern no existeix encara, sinó que és un objectiu, un ideal. No sabíem si l'eslògan volia proclamar-ne l'existència, tot i que hauria estat gros que, en una exhibició de màgia, s'hagués pogut treure un país del capell d'on sol sortir un conill o un colomet. Ara ja ho tenim més clar. El president Antich, en haver d'explicar la intemperància de la senyora Maria Antònia Munar, que, de la manera més descarnada, assegura la inexistència de la comunitat com a país, no va tenir més remei que dir que sí però que no a moltes coses, tot i que, finalment, va haver de reconèixer que no som un país, sinó que treballam per ser-ho.

Senyors, amics, no hem de menysprear en cap moment la capacitat d'argumentació política del president Antich. Quan ens referim a capacitat d'argumentació política no deixam res a fora, com és natural: ni la demagògia, ni el sofisme.

Sense voler-li atribuir cap d'aquestes belles arts de la pràctica política, sí que servidor aïllaria un raonament que sens dubte ens posa en la pista d'aquestes capacitats.

En parlar d'una comunitat "la seva, la nostra" formada per un conjunt d'illes, evità acuradament l'ús del mot «arxipèlag», massa de l'àmbit de la geografia purament física; però, sobretot, sobretot, introduí una mirada totalment inèdita sobre la qüestió, que em va deixar, ho reconec, bocabadat: la mirada del federalisme. No som un país, però som una federació, pertanyem a la cultura del federalisme i, en aquest sentit, seríem comunitat de referència. A posta, diu el president Antich, quan a les illes sentim parlar del federalisme com a model d'estat, no ens espantam de res, perquè es veu que ja duim temps organitzant-nos en bona harmonia amb aquesta filosofia. Al senyor Puigbò, tan mesurat en les seves reaccions, se li va escapar una quasi imperceptible mirada de consternació, que ràpidament es va transmutar en una d'interessada curiositat.

Servidor esperava que els diaris aturarien les rotatives per incloure aquesta qüestió en primera plana, però he pogut comprovar, perplex, que la definició de comunitat federal no ha remogut, fins ara, ni un bri d'interès periodístic.

És ben per demés: mai no seré periodista.
Només m'interessen les coses que no interessen a ningú. Com la comunitat federal, per exemple.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris