cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
23°

Visca la República!

El divendres 14 d'abril farà seixanta-nou anys de la proclamació de la República, l'any 1931. De llavors ençà ha plogut molt, i una llarga nit de dictadura ha separat els dos períodes democràtics del segle XX a l'Estat espanyol. La transició democràtica iniciada l'any 1976 es va basar en un pacte no escrit: els franquistes abandonaven pacíficament el poder i les forces democràtiques, a canvi, oblidaven el passat i renunciaven a passar comptes. El pacte només va ser parcialment complert, perquè ministres del dictador com ara Fraga Iribarne no volgueren retirar-se i continuaren en política "i encara hi són. L'altra part sí que complí: agafà un atac d'amnèsia, féu del franquisme un tema tabú i s'obllidà dels republicans que, els anys 1936-39, patiren presó, mort o exili per defensar la democràcia.

Però ha passat el temps, i aquell pacte ja no té sentit. Ara no en treim cap profit, d'oblidar, ans al contrari: l'oblit del nostre passat només ens lleva consciència de poble i ens debilita col·lectivament. Creim que ja és hora de superar aquelles renúncues de circumstàncies, normalitzar la nostra cultura política i reconciliar-nos amb el passat. Ara hem de poder dir, en veu alta, que no volem ser representants per ningú que no hagi estat elegit democràticament, i que per tant l'actual monarquia no té raó de ser. I afirmam, per la mateixa raó, que un ministre de Defensa nomenat a dit pel monarca no té legitimitat per exercir el seu càrrec.

Per això, una colla de felanitxers hem decidit constituir-nos en col·lectiu Felanitx per la Repúlica i organitzar un Sopar per la República el dia 14 d'abril, al Cafè des Mercat. Volem deixar molt clar que es tracta d'una iniciativa ciutadana al marge dels partits, i convocam al sopar tothom que se senti republicà de convicció o de cor, proclamant així la vigència dels ideals republicans.

Aprofitarem l'oportunitat per retre homenatge a Pere Oliver Domenge, que fou batle de Felanitx durant la II República. Creim que Felanitx té un deute pendent amb Pere Oliver Domenge, un felanitxer gros, d'enorme alçada moral, intel·lectual i humana, que trenta-dos anys després de mort encara no ha estat homenatjat com pertoca. Quants joves felanitxers saben que Pere Oliver fundà l'Associació per la Cultura de Mallorca?; o que fou dirigent d'Acció Republicana de Mallorca i després d'Esquerra Republicana Balear (ERB)?; i que el juny del 36 signà la Resposta al Missatge dels catalans i després reorganitzà l'ERB a Catalunya? L'oblit de la figura de Pere Oliver es palesa per exemple a la biblioteca de Felanitx, on no hi ha cap ni un dels llibres o opuscles que publicà (com ara La catalanitat de les Mallorques o l'estudi Joanaot Colom i Cifre).

Al llibre Felanitx, felanitxers... imatges d'ahir, l'amic Andreu Manresa escriví que Pere Oliver «representa com pocs la figura dela intel·ligència progressista, del republicanisme democràtic de molta gent que fou derrotada, perseguida, i que, amb sort, evità la mort en la mala ombra de la guerra civil». Els nostre serà un homenatge modest. El reconeixement gros continua pendent, i pensam que l'hauria d'organitzar l'Ajuntament de Felanitx. Des d'aquí demanam a l'equip de govern municipal que comenci a pensar-hi.

Col·lectiu Felanitx per la República

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris