nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
19°

Dades i criteris

El profà quedà entabanat per la claredat meridiana amb què Maria Ballester i Eduard Ramon plantegen el cas Bitel des d'un punt de vista jurídic. Hi ha uns fets provats o que, almanco encara no ha negat ningú: còpies del correu electrònic de Francesc Quetglas arribaven a l'ordinador de Sebastià Vallori; l'origen d'aquest desviament rau en uns fets que tingueren lloc a Bitel, quan, des de la Direcció General de Noves Teconologies, se'ls donà una ordre de readreçar els e-mails que havien d'anar d'un lloc a un altre. La gran preocupació dels exresponsables del servidor informàtic hauria de ser que es demostràs que la hipòtesi de l'error tipogràfic és impossible i que, per tant, per forçar el readreçament dels e-mails de Quetglas es realitzà ex professo. Als superiors dels caps de Bitel, els hauria d'inquietar que una fet d'aquesta mena no es pogués dur a terme sense que ells en tenguessin una responsabilitat directa o sense que ells l'haguessin ordenat.

Però, fins i tot en el cas que existís un error tipogràfic, el cas Bitel no quedaria tancat des del punt de vista penal. A l'ordinador de Sebastià Vallori arribaven missatges adreçats a un altri. Si parlàssim de cartes en lloc d'e-mails, el cas seria més senzill, perquè el Tribunal Suprem ha condemnat persones per la possessió de cartes d'un tercer. El problema en aquest supòsit, rau a determinar si el tipus penal que ha permès aquestes sentències, l'apoderament, és aplicable en les noves tecnologies. És a dir, a esbrinar si el fet provat és un delicte. Si ho fos, aleshores tindríem obert un altre cop un interrogant: podia Sebastià Vallori, un auxiliar administratiu, rebre el correu electrònic de Quetglas sense la intervenció d'un superior jeràrquic seu?

A Bitel s'ha de provar la intencionalitat per decidir si hi ha delicte. Al Consolat hi ha uns fets provats que encara no sabem si constitueixen delicte. Els aclariments de Ballester i de Ramon, ens permetran, a partir d'ara, jutjar amb una mica de criteri les dades que cada dia es posen damunt la taula. Per exemple, sembla ser que les al·lusions en tot exculpatori relatives al nombre de missatges «interceptats» no tindrien cap tipus de rellevància processal. Almanco, en principi.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris