algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

Una nova ciutadania global

Segur que recordau Seattle. El més important del que va succeir el novembre passat en aquesta ciutat dels Estats Units no va ser el fracàs de la cimera de l'Organització Mundial de Comerç, ni tan sols els aldarulls del carrer o la repressió policial: allò que va fer que ara vegem aquella ocasió com un punt d'inflexió després del qual res no hauria de tornar a ser igual és que s'hi va posar de manifest una esperançadora aliança entre agricultors del Nord i del Sud, ecologistes, pacifistes, sindicalistes, pobles indígenes i defensors dels drets humans, entre d'altres. Molts de moviments amb tradicions i prioritats ben diferents confluïen en la denúncia del nou ordre econòmic internacional, de la globalització salvatge que no és més que l'imperi de les grans empreses que situen els seus interessos per davant dels de les persones i del planeta. Tots confluïen en la protesta davant aquests organismes (l'OMC, l'FMI, el Banc Mundial) que ningú no ha elegit i que no responen davant ningú, però que constitueixen el vertader govern mundial, amb un poder immens sobre el benestar (o el malestar, més aviat) de centenars de milions de persones.

Es parla molt de la globalització. Des dels àmbits de l'ecologisme i de la defensa dels drets de les persones i dels pobles, se'n parla com d'una amenaça, i amb motiu: el lliure comerç i la necessitat de la seva extensió a cada racó del planeta no és més que un altre dogma al servei dels que sempre guanyen. És necessari continuar mostrant els enganys i els perills del pensament únic, però també s'ha de treballar per oposar-hi una altra globalització: la d'una nova ciutadania interconnectada que treballa pel planeta i per la dignitat humana. Afortunadament, creix la consciència que són molts els que persegueixen objectius que es reforcen l'un a l'altre: els que lluiten contra les patents sobre les formes de vida i els que denuncien la proliferació i el tràfic d'armaments, els que s'oposen al treball infantil i els que exigeixen mesures valents per protegir el clima del planeta, els que volen que les dones siguin les protagonistes del seu destí i els que defensen la biodiversitat, els que volen condicions dignes de treball per a tothom i pertot arreu i els que no accepten la impunitat dels genocides, els que demanen l'abolició d'aquesta forma d'explotació que és el deute extern i els defensors de totes les minories culturals.

Si després de Seattle res no ha de tornar a ser igual, és necessari reforçar les xarxes i els punts d'encontre que facin de tot aquest conjunt una vertadera ciutadania nova i global, amb capacitat de plantar cara a la globalització que se'ns vol vendre com a inevitable. S'han d'inventar formes democràtiques i descentralitzades de comunicació. S'ha d'aprofundir en la idea que cada home i cada dona és un ciutadà o una ciutadana. En el temps en què les grans empreses transnacionals poden comprar governs i en què els organismes que decideixen allò que realment importa no surten de cap urna, reivindicar el valor d'allò polític pot ser gairebé un acte de transgressió.

Aquesta nova ciutadania del món és avui, fonamentalment, a l'àmbit no governamental, d'on semblen provenir totes les idees i les energies transformadores en els darrers temps. Molts tenim la voluntat de treballar des de l'àmbit polític amb fidelitat als mateixos principis de tota aquesta xarxa de moviments: amb la voluntat, en definitiva, de ser els seus aliats.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris