algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
20°

Prestigiar la Formació Professional

Tradicionalment la Formació Professional ha estat considerada, per bona part de la nostra gent, com l'alternativa per a aquells alumnes que no servien per estudiar fins que trobassin un lloc de feina més profitós. Aquesta concepció, certament injusta, ha fet que es menyspreés una de les activitats més importants a l'hora de tenir un col·lectiu de treballadors ben preparats dins d'una societat cada cop més competitiva.

El fort desenvolupament turístic de les Balears, amb una gran demanda laboral dels sectors de l'hosteleria, la restauració, el comerç i, especialment, de la construcció, ha fet que molts joves renunciessin a una sòlida formació professional per dedicar-se al diner fàcil que comporten aquestes activitats. Com a resultat d'aquesta situació ens trobam amb una situació molt peculiar. Per una part tenim uns sectors vinculats a la nostra primera indústria que estiren de l'economia amb personal gairebé sense cap tipus de preparació específica i, per l'altra, uns sectors més tradicionals que es troben amb dificultats per poder trobar personal qualificat que s'adapti al perfil que requereixen els seus negocis. Fins i tot, existeixen dificultats perquè els aprenents d'una determinada empresa puguin resistir la temptació d'anar a fer les Amèriques a sectors com el de la Construcció.

La situació és complexa i requereix una reflexió global, tant dels agents econòmics com dels polítics. L'economia a les Illes Balears és cert que està i ha de continuar estant determinada per la preponderància de l'activitat turística, però això no ens ha de fer caure en un monoconreu que amb el temps pot arribar a ser asfixiant per a la resta de sectors econòmics del país. La diversificació econòmica ha de ser l'objectiu d'una societat que aspira al seu propi equilibri i que pretén homologar-se amb la resta de països del conjunt europeu. Els monoconreus sempre són empobridors i si alguna cosa ens recorden és en aquelles repúbliques bananeres en què tots els beneficis econòmics que es generaven no es reinvertien en el benestar dels seus ciutadans.

A les Balears existeixen tota una sèrie d'activitats econòmiques lligades a la pell, a la bijuteria, al moble, a l'alimentació, etc. que mereixen una atenció molt important per part dels poders públics per poder garantir la seva competitivitat dins d'uns mercats cada cop més globalitzats. Però també és cert que hi ha tota una sèrie de noves activitats relacionades amb les tecnologies punteres, la moda, etc. que també demanden una atenció especial dels responsables institucionals.

Tot això requereix un esforç molt important, i la primera inversió que fan tots els països que avui dia volen assegurar el seu progrés és la formació. La formació és l'element clau per poder ser competitius. La formació tècnica i intel·lectual. Per tot això ens cal potenciar no només la investigació a nivell universitari, sinó que és fonamental incidir des de la base amb bons professionals tècnics que necessàriament han de sortir de la Formació Professional. És cert que les Balears són una de les comunitats autònomes amb més pocs universitaris per habitant, però també ho és que som una de les comunitats allà on els treballadors estan més mal preparats, i que les empreses es troben amb serioses dificultats per trobar els treballadors que necessiten. Per tot això, és imprescindible que el nou Govern de les Illes Balears assumeixi la seva responsabilitat i prestigiï la Formació Professional posant al seu abast tots els mitjans que assegurin el seu perfecte encaix amb les demandes dels distints sectors econòmics del país. No fer-ho seria hipotecar el nostre futur.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris