cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
17°

Siau qui sou: un poble de servidors

Darrerament hi ha molt de rebombori sobre la falta d'aigua, sobre l'excés de fems, sobre l'exagerat augment de l'edificació, sobre la crescuda del consum elècric, sobre la invasió dels cotxes de lloguer, etc, etc.

En poques paraules, sembla que tothom pensa que a Mallorca hi ha massa gent. Per ventura és cert, però, en tot cas, els qui sobram som els mallorquins, de manera que, des del començament, aquest tema està mal enfocat.

Crec que oblidam qui som i qui ens dóna pa. Els turistes i altres visitans que deixen doblers, han d'esser l'objectiu de totes les nostres preocupacions. Els mallorquins "és a dir, els qui viuen i fan feina a Mallorca, maldament no ho vulguin esser" s'han d'esforçar perquè l'illa sigui un lloc agradable per als nostres visitants-clients.

Ja que no podem modificar la relació oste/amfitrió, hem de preocupar, com a mínim no fer nosa. Si els turistes es volen dutxar quatre vegades cada dia, nosaltres només ens hem de dutxar un pic per setmana. Hem d'emprar el transport públic, només hem d'agafar el nostre cotxe quan sigui estrictament necessari i deixar les carreteres per als cotxes de lloguer i els autocars de turistes. Hem d'anar a la platja durant els mesos d'hivern o de nit i, així, els turistes estaran més amples.

Direu que això és un desbarat, però jo ho veig ben lògic: a veure si els empleats d'un hotel es fan seves les habitacions dels clients; o si el personal d'un restaurant comparteix les taules amb els que paguen. Nosaltres som un poble de servidors i no hem de fer nosa als que ens mantenen.

Això s'hauria de posar en pràctica de manera immediata aquest estiu mateix. Però, de cara al futur, hauríem d'anar més envant: per exemple, les nostres cases haurien d'esser més petites, de cada un dels nostres pisos n'hauríem de fer dos, hauríem d'abandonar definitivament les primeres línies "la nostra mercaderia més preuada", hauríem de deixar de sentir-nos com a ciutadans amb dret a oci i confort. D'aquesta manera, els turistes trobarien una illa més ecològica i tendríem més lloc per edificar les seves luxoses mansions, i els seus espaiosos camps de golf, que ens donen feina com a picapedrers, pintors, buidadors de pus negres, cambrers... O ja no recordau quan havíem d'emigrar i havíem de viure a barraques de fora vila i menjar només figues seques i pa dur, els diues que hi havia sort? No seria més digne i més coherent amb la nostra història recent que sabéssim esser agraïts amb tots els qui ens han duit tota aquesta riquesa, amb tots els qui ens han sabut posar al nostre lloc, amb tots els qui s'han desviscut pel nostre progrés? No seria un cas de gran ingratitud fer quedar malament els polítics i els grans empresaris que han fet de Mallorca allò que és, i de nosaltres, allò que som?

Miquel Trias i Guso. Palma

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris