algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
18°

Les obres

Palma, la ciutat estimada, l'han posada cap per avall, plena d'obres i més foradada que un formatge Emmental. Si passejar per Palma és plorar, moure-s'hi amb vehicle és morir-s'hi.

M'he pres la molèstia "i mai millor dit" de fer una volta pel centre de Palma, entenent aquest com la part de ciutat que hi ha de les avingudes cap a dins i, sense ànim de ser exhaustiu, he elaborat un llistat de carrers i places que actualment estan patint obres, que d'una manera o altra afecten la circulació.

Hi ha obres als carrers Jaume III, Colom, can Gotleu, de la Ferreria, dels Socors, Ramon Llull, Conquistador, Cecili Metel, Font i Monteros, Santiago Rusiñol, Baró de Pinopar, Via Roma, Joaquim Botia, de la Concepció, Baró de Santa Maria del Sepulcre; i a les places de la Quartera, Mercadal, de Llorenç Bisbal, de Sant Francesc, del Pes de sa Palla, del Mercat i l'anomenada popularment com la plaça dels Patins.

Tampoc no s'han salvat de la febre de fer obres al mateix temps el passeig Mallorca i la Rambla, que ha estat oberta en canal. «Han tancat la Rambla, n'han fet fora tothom» cantava el hippie intergalàctic, Sisa. A nosaltres també ens han tancat la Rambla i ens n'han fet fora, només que no tenim on anar, perquè tota la ciutat està en obres. Si d'avingudes cap a dins la ciutat sembla un ninot de vudú, foradada per totes parts per agulles malignes en forma de perforadores, d'avingudes cap a fora la imatge no és millor: l'eixample palmesà sembla una diana vella, foradada per mil dards embogits en forma de pales d'excavadora.

Passejar per Palma és plorar i embrutar-se de pols i travelar amb forats i síquies; i conduir per Palma és morir-se de nervis, enfollir a la coa d'un semàfor tot veient com es va posant alternativament en vermell i verd mentre avances amb passa de tortuga i les busques del rellotge ho fan amb passa d'elefant. Conduir per Palma és posar-se de malhumor, anar en fila índia darrere una inacabable tirallonga de vehicles i arribar tard pertot. I tornar sord amb el renouer de tota la ferralla de les obres.

Palma es dessagna a força de punyalades que li arrabassen la pell de quitrà i la converteixen en un colador. Els carrers de la capital mallorquina són com un poema ple de faltes d'ortografia. Palma, la ciutat dolguda, xapada, esbatanada, descoberta i nua, plora perquè és massa plena d'obres, que s'haurien pogut planificar millor.

Palma, saturada per tantes obres molestes per al ciutadà i, en canvi, alguns polítics, només es preocupen per l'obra cultural, que sembla inquietar-los molt més que tots els carrers aixecats de Palma; i hi volen entrar sense ni tan sols posar-se un casc de bones maneres, la volen obrir en canal amb la perforadora del partidisme. I aquests polítics comparteixen carnet amb aquell jove president que va prometre respecte i entesa a les entitats cíviques.

Compartir-hi carnet és ben cert que no vol dir secundar les seves paraules. Però fer-se gran "i jo m'hi vaig fent, inevitablement" vol dir aprendre a fiar-se d'una persona per les seves accions, no per les seves paraules. És allò que diu la Bíblia: «per les seves obres els coneixereu».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris