algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

Govern autèntic o govern legítim?

Què és l'autèntic govern de Mallorca? Vos sembla ridícula la meva pregunta? Innocent? Indica ignorància? No som un cínic. Jo no sé què és l'autèntic govern de Mallorca si ens atenem als models democràtics de govern. A risc de ser impenitent (o impertinent?), què és aquest tòpic tan repetit d'autèntc govern de Mallorca? Potser la incomunicació interinsular ha fet que no sentís a parlar de l'autèntic govern de Menorca o d'Eivissa-Formentera.

Per no seguir amb un discurs negativista que pugui desesperar el lector, he de dir que el que sé és el que és un govern legítim i que, per mi i pels que entenen l'exercici polític de la democràcia a partir de les representacions, el govern legítim és el que representa allò que han volgut els que han exercit el seu dret a vot. Potser haurem de tornar a Rousseau i Montesquiu per tornar a descobrir com s'ha d'organitzar una societat que reconeix el principi de la sobirania popular. Els governs es legitimen en els suports parlamentaris i són els parlaments els que, en democràcia, tenen assignada la sagrada funció de controlar l'executiu.

Ara bé, si autèntic govern vol dir transferències ben dotades i actuació d'un executiu insular sense massa control del ple, el que feim és descentralitzar però sense que aquesta descentralització vagi acompanyada dels mecanismes que garanteixen la participació dels legítims representants i la transparència en les decisions d'aquest autèntic govern. Descentralitzar d'aquesta manera, traslladar poder decisori de gran a petit sense garantir el control democràtic serà un error i així ho han advertit analistes polítics com Payeras o Moll, juristes com Colom, parlamentaris com Grosske i partits com Els Verds. Ara per ara, el president, el gran coordinador, sols ha començat per demanar calma.

Tanmateix ningú no rebutja parlar dels consells insulars. Parlem-ne. Allò autèntic en polític és sols allò legítim, allò que representa el que la gent ha traslladat al Parlament; i si volem modificar la manera de governar-nos ho hem de fer per aprofundir en democràcia i aleshores arribaríem al debat sobre el federalisme, sobre la cessió de competències i potser aleshores convendrem que l'Estatut del 1983 no ens serveix per a governar-nos. Com hauríem de fer-ho a això del govern autèntic? Diu Goethe que la millor forma de govern és la que ens ensenya a governar-nos a nosaltres mateixos. No sembla que caminem en aquesta direcció puix s'ha perdut la mesura de les coses, de les coses del govern tant de parlar de govern autèntic.

Què passa quan els governs volen abraçar fins més enllà de la seva feina de planificació i coordinació i opten per controlar-ho tot? Què li ha passat al PP quan, amb majoria absoluta, ha volgut tirar pel seu vent sense escoltar ningú més perquè es creia en possessió de la veritat? Un govern amb un excés d'ambició pel control el pot dur a trobar-se aïllat. En democràcia el que volen, el que són i el que senten els altres és un referent. En política, defensar postures que sols beneficien una minoria és impropi de gent amb sentit comú. O és que n'hi ha que encara no s'han assabentat que estam en un procés constituent "fràgil, per tant" que precisa de grans complicitats?

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris