cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 17°
22°

Gargall sobre el mort de fred

Quan es gelà de fred un marginat en un banc de la plaça de santa Eulàlia s'armà tal moviment social que en 15 dies i amb el coratge de Jeroni Albertí, Pep Carbonero i Tomeu Bennàssar, muntàrem l'Hospital de Nit. Quan morí Melgares, almenys férem el gest de vetllar una nit sencera a la plaça de l'Hospital de Nit.

Ara, res. Res de res més que un silenci que gela i mata molt més que una onada de fred glacial. Calla l'església. Callen els sindicats. Callen els partits polítics. Fins i tot el meu, que és Esquerra Republicana de Catalunya, es mostra més preocupat per la possibilitat que parelles homosexuals puguin adoptar menors que per la mort d'un exnin desemparat.

De cop s'encengué un diminut caliu entre el gebre. La consellera de Benestar Social «in pectore» del Govern de les Illes Balears convocava amb urgència les institucions i ONG més implicades en l'acollida i atenció dels marginats.

Ningú no pot sospitar que faci propaganda a favor de Fernanda Caro quan tothom sap que després de Damià Pons i Pons (el del PSOE) ella va ser una de les més terribles detractores de El Refugi. Però a mi no m'importa fer costat als gests de solidaritat i de justícia vinguin d'on vinguin. Que consti que a les 8.30 hores del dia de la reunió jo era a les portes de les antigues «Minyones», però no hi vaig entrar. El president i el coordinador de ca l'Ardiaca representaren El Refugi.

Però quan m'envaí un oi de vòmit va ser en el moment en què em vaig assabentar que, per plets polítics, ni l'Ajuntament de Ciutat ni el Consell Insular de Mallorca acudiren a la cita. La vostra absència, responsables de Ciutat i de Mallorca, em va fer gust de gargall sobre el cadàver del marginat mort de fred i a la faç de tots el marginats en les cares dels quals, escopiríeu tranquil·lament a comptes de triomfar en la vostra immoral lluita per als poders.

L'Ajuntament, vulgui o no, és el responsable de tots els ciutadans de Palma. No es pot rentar les mans perquè es faci càrrec dels milions d'un alberg amb plantejaments inhumans.

El Consell Insular de Mallorca ha de ser condemnat per assassinat per descuit, perquè es queda tan ample lliurant els milions d'allò social a una màfia de l'església que tracta els pobres com si fossin mobles vells que s'han de renovar per tornar-los a vendre o, contràriament, tirar-los al carrer.

Mentre, dues ONG, com són Zaqueu i El Refugi, calumniats i ridiculitzats, però empesos per persones solidàries, hagin de tirar endavant sense cap subvenció ni perpersonal ni per a manteniment a Can Zaqueu, Ca l'Ardiaca i Can Gazà amb els centenars de desnonats dels centres remunerats.

Entrada la nit, la meva desesperació experimentà una lleu milloria quan el coordinador de Ca l'Ardiaca em comunicà que, a petició d'un grup d'africans, cediríem les sales dels futurs tallers als negres que restin fora dels programes «Turmeda I» i «Turmeda II», i que seguiran davall el pont per molt que es posi en marxa el «Turmeda III».

Fageda, Munar, Josefina Sintes i companyia, repartiu-vos com us plagui les nostres despulles. Com més esclaus tingueu, més feudals us sentireu. Però, si no és per humanisme, almenys per dignitat, deixau d'escopir els vostres oiosos gargalls sobre els nostres cadàvers.

Jaume Santandreu i Sureda. Can Gazà

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris