algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
20°

La Llei de les 35 hores a França

Amb la presentació del Projecte de Llei d'Iniciativa Popular sobre les 35 hores, recollit després d'una àmplia campanya de signatures que supera amb escreix les 500.000 firmes requerides, 8.000 d'elles aportades per les Illes, s'obre a l'Estat espanyol una oprtunitat d'aprofundir en les conquestes socials dels treballadors.

La mobilització i l'impuls del debat parlamentari és una bona oprtunitat per posar sobre la taula el tema de la reducció de la jornada laboral, un objectiu estratègic del moviment obrer i de les forces polítiques d'esquerra.

La reducció de la jornada mai no ha estat un acte gratuït de concessió patronal. La Jornada del Primer de Maig té la seva base en la denúncia de la repressió en la mobilització obrera produïda a Chicago, per tal de sol·licitar les 40 (?) hores mensuals.

L'acarnissat enfrontament entre patronal i sindicats sobre la reduccció de la jornada tenen a veure amb allò que Marx definia com a increment de la plusvàlua absoluta. És a dir, la plusfeina no retribuïda a l'obrer a través del sou se l'emborsa l'empresari com a benefici. Com més hores de feina, més benefici s'extreu del sou pactat per endavant.

La pressió obrera cap a la millora de les seves condicions de vida no suposa un enfonsament de l'activitat empresarial, com catastròficament presenta la patronal.

La patronal francesa ha mostrat fins i tot al carrer la seva oposició a la Llei de reducció de la jornada de 35 hores. Els sindicats, també al carrer, han donat la seva resposta. I un Govern d'una esquerra plural ha aconseguit tirar endavant una Llei de 35 hores, sense pèrdua del poder adquisitiu.

Serà d'aplicació l'1 de gener del 2000 en les empreses de més de 20 empleats i l'1 de gener del 2002 en les de menys de 20 treballadors. Es recull la petició de comunistes i verds de condicionar l'entrega de fons o subvencions públiques a les empreses al fet que apliquin correctament la setmana de 35 hores.

La millora de la salut laboral, de la qualitat de vida dels treballadors, està lligada a la vegada a l'objectiu de facilitar la creació de nous llocs de feina.

Els malastrucs de la dreta que pregonen la fi del món a causa d'aquesta reducció, els tebis pragmàtics que des de l'esquerra recomanen prudència i no violentar l'status empresarial, haurien de recordar els debats històrics de reducció de la jornada laboral, que en el seu conjunt, sent unes mesures progressistes, acaben sent assimilades pel mateix engranatge productiu. No són la Revolució Socialista, sinó la consecució d'unes millores que beneficien la majoria de la societat i que una patronal intel·ligent pot fer revertir en un millor clima laboral en la seva pròpia empresa i en un marc més favorable per a l'impuls de la iniciativa dels propis treballadors, que a la llarga els pot reportar fins i tot més productivitat.

Però les forces d'esquerra no poden esperar que sigui el raonament lògic el que dugui la setmana de 35 hores. Han d'aconseguir que es produeixi en el si de la societat, la convicció que és una mesura necessària. La Plataforma per les 35 hores GGT, STEI i FF.AA.VV de Palma, treballarà per realitzar aquest objectiu.

Josep Valero. Membre de la Presidència d'EU de Mallorca

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris