algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

Per l'ordre constitucional

El reportatge d'Enrique Delgado que publicà DdB sobre els dos militars mallorquins que es varen oposar a l'Alzamiento i que per això varen ser afusellats, anava acompanyat d'un magnífic article del nostre redactor en cap, Joan Riera, en el qual es demana un monument que recordi tots aquells que moriren en defensa de l'ordre constitucional. Una proposta tan elemental per ventura sona, a primer cop d'ull, com una extravagància esquerranosa, però per poc que s'hi reflexioni s'imposa l'evidència que no s'han fet les passes necessàries, essencials, per adesar una mica el passat del país, per posar-hi una mica d'ordre. Per l'Ajuntament de Palma, des de la transició ençà, hi han passat socialistes i populars, i ni uns ni altres han tengut, no ja el valor, sinó el sentit comú, d'arbitrar una solució per al monument a les víctimes del Baleares situat, ara greument incomplet, a sa Feixina. Mantenir-lo en les condicions actuals és una ofensa tant al poble que el va sufragar com a les víctimes; sobretot, a l'esperit de reconciliació que havia de presidir l'accés a la democràcia. El que hi ha a sa Feixina no és un monument, és un escarni, que només es pot entendre per una manca de sensibilitat paquidèrmica. Feim plans mirall per rentar la cara a quatre edificis i empedrar quatre carrers, però no hi ha cap pla per adesar la memòria, per imposar un mínim de rigor històric en els signes i símbols inserits en el panorama urbà. D'on neixen les dificultats per restablir la integritat del monument i afegir-hi una placa discreta que n'expliqui la història i en justifiqui la ubicació? A hores d'ara seria raonable pensar que l'estat actual de coses no és fruit de la desídia, sinó la manifestació d'una clara opció política.

Quan Joan Riera demana que s'aixequi un monument a la memòria del morts en defensa de l'ordre constitucional, i que es faci per subscripció popular, segurament parteix del supòsit que els governants sabran respectar la voluntat expressada pels ciutadans.

Si servís de res, diria que un servidor s'adhereix amb vehemència a la proposta de Joan Riera, però sempre amb el benentès que s'hauria de fer pedagogia i dur a l'esperit d'aquests ciutadans l'obligació que tenim d'exigir als governants el respecte a la voluntat popular. Ara per ara, la cosa no és fàcil al municipi de Palma.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris