algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
19°

Srebrenica

Més de quatre anys després, l'ONU ha admès la seva responsabilitat per la matança a Srebrenica, un dels sis enclavaments sota la protecció de l'ONU durant la guerra de Bòsnia. Després de patir el setge dels radicals serbis i a canvi de l'entrega d'armes per part dels seus defensors bosnians, l'ONU n'havia assumit la protecció, desplegant per a això un batalló de cascs blaus holandesos. Quan el juliol de 1995 les tropes dels radicals serbis avançaren cap a l'enclavament, el cap de la missió de l'ONU a l'ex-Iugoslàvia, Iasushi Akashi, bloquejà tota intervenció de l'OTAN i prometé fins i tot al mateix Karadzic que no hi hauria bombardeigs sobre les seves tropes, a pesar de les reiterades peticions dels cascs blaus perquè ho fessin.

Els efectius de Mladic i de Karadzic entraren sense oposició a l'enclavament. Els cascs blaus holandesos no dispararen ni un sol tret, ni oposaren gens de resistència. Negociaren la seva evacuació i deixaren enrere, abandonats a la seva sort, milers de bosnians musulmans. En un parell de dies, sense testimonis molests o periodistes, Mladic i els seus soldats assassinaren més de 8.000 civils, que varen ser enterrats en fosses comunes, i expulsaren la resta de la població.

No es tracta de l'únic episodi de neteja ètnica d'aquesta mena en territori bosnià en nom de la Gran Sèrbia. Molts fets semblants esdevingueren des del 1992, sobretot durant els primers mesos de l'agressió. Però Srebrenica sí representa l'episodi més vergonyós per a l'ONU i la comunitat internacional, ja que a la indolència s'uní l'escarni i la mentida.

Per aquells qui desitjam un nou ordenament mundial compromès amb el respecte dels drets humans liderat per l'ONU, aquest reconeixement de culpabilitat resultava imprescindible. Haurien de prendre'n nota tots aquells per als qui episodis com aquest passaren desapercebuts o no meresqueren la seva mobilització, i que únicament abandonaren la seva passivitat quan l'OTAN intervingué a Kosovo, per ventilar els prejudicis i la seva ignorància.

A l'ONU correspon ara demanar disculpes a tants bosnians abandonats a la seva sort i comprometre's en la detenció i enjudiciament dels executors i instigadors d'aquelles atrocitats. A les dones d'Srebrenica no els podem tornar els seus fills i els seus marits. Però reconeixent la veritat i reivindicant la justícia si més no els permetrem descansar en pau.

Rodrigo del Pozo Gutiérrez. Palma

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris