algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
23°

Els reptes de Kosovo i Sèrbia

La societat kosovar té davant seu un procés ardu de transformació. Li correspon una transició política i de sistema: deixar de banda les estructures postcomunistes i consolidar un règim democràtic en tots els seus vessants. Un sistema en què totes les instàncies "administratives, judicials, policials, etc." actuïn a favor d'un estat de dret; no es tracta de substituir la Policia sèrbia por la Policia albanokosovar: es tracta que la Policia sigui un instrument al servei de la ciutadania i no un eina repressiva de la qual se serveix una elit despòtica en el poder.

La situación actual es d'inestabilitat. La presencia militar de la KFOR abraça tot el territori, pero el que cal és un desplegament de tipus policial. A nivel polític existeix un buit de poder deixat per un sistema polític injust. Hi falta definir un nou marc legal, judicial, etc. Els partits polítics kosovars emergeixen relacionats amb persones, no entorn de programes.

En aquests moments urgeixen 25 milions de dòlars "l'equivalent a 6 hores de bombardeigs" amb els quals pagar, entre altres coses, als funcionaris públics que no cobren d'ençà de 4 mesos. Si no es desitja afegir-hi més variables d'inestabilitat, és imprescindible mantenir l'esforç econòmic en la gestió de la pau.

Quant a Sèrbia, la seva població té davant seu un procés de catarsi col·lectiu. D'una banda ha de fer front a la seva responsabilitat per totes les agressions perpetrades nom seu. Així com la culpabilitat s'ha d'establir en termes individuals, la responsabilitat correspon a la societat sèrbia en conjunt, per haver apostat per un projecte xenòfob, la Gran Sèrbia promesa per Milosevic, enfront d'un procés de democratització intern.

Quant a les relacions entre kosovars i serbis, de cada vegada pareix més evident que quan Kosovo s'estabilitzi no tindrà acollida en la Iugoslàvia actual. Els camins de Sèrbia i Kosovo divergeixen des del moment que Sèrbia planteja la seva relació sobre la base de «de qui és Kosovo», en lloc de «com administrar Kosovo».

El repte futur serà com un Kosovo democràtic es relaciona amb una Sèrbia democràtica. I com el procés es fa compatible amb una dinàmica de major integració de tota la regió en una estructura europea que aglutini ambdues. I aquest passa a ser també el nostre repte, en la construcció i ampliació d'una Unió Europea que no s'atengui exclusivament a interessos de mercat.

Rodrigo del Pozo Gutiérrez. Palma

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris