algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

«Fer» Països Catalans

Avui es compleixen 24 anys des que es va anunciar públicament la mort del general (generalisimo segons ell mateix i segons una plaça de Palma) i algunes coses sembla que no canvien. Sense anar més lluny, els policies espanyols que l'altre dia varen entrar sense permís del rector "i per tant il·legalmental" al campus universitari. Ja que hi eren podrien haver quedat a escoltar alguna classe, que, segur que no els hauria anat malament.

Una cosa que sí ha canviat respecte de l'anterior règim (ara em referesc al del que encara és viu. Molt viu tampoc no és, però) és que dijous passat va ser el Dijous Bo i no hi va haver vaga de trens. Una autèntica revolució.

I parlant seriosament, allò que està canviant i sembla que, per fi ha agafat el camí correcte, és la relació entre els territoris del Països Catalans. Les passades setmanes sabíem que regidors de joventut de la Catalunya Nord, el Principat de Catalunya i Mallorca es reuniren a Banyuls (Catalunya Nord) per tal d'intercanviar experiències i d'arribar a acords de col·laboració. Poc després, encarregats de diversos punts d'informació juvenil de la Catalunya Nord visitaren Mallorca i s'entrevistaren amb col·legues seus mallorquins.

I aquest cap de setmana, a l'Alberg de la Platja de Palma, se celebra una trobada de representants d'entitats juvenils organitzada pels consells de la joventut de Catalunya, País Valencià i les Balears. Aquesta trobada, serà la primera concreció que realitzaran junts els tres consells des de l'aprovació i signatura del Protocol de Col·laboració entre les tres institucions.

Em sembla que cal donar l'enhorabona als organitzadors de la trobada, una trobada que, no cal dir-ho, desig que sigui profitosa per a totes les entitats participants, que si no vaig errat seran unes vuitanta.

Aquesta trobada, és, en part, la continuació de tres trobades que es feren anteriorment organitzades per diferents associacions cíviques: Binicanella (Mallorca), desembre de 1994; La Porciúncula (Mallorca), desembre de 1995 i Poblet (Tarragona), novembre de 1996.

En aquestes trobades anteriors, organitzacions cíviques de diferents àmbits i de diferent pelatge, arribaren a diversos acords, molt concrets, per aconseguir una relació simbiòtica entre elles i, a més, cada una d'aquestes trobades acabà amb una declaració final en les quals es deia coses tan òbvies i al mateix temps tan necessàries com que «les Illes Balears, el Principat de Catalunya i el País Valencià, juntament amb les altres terres de llengua i cultura catalanes, són el nostre marc natural de relació»; «ens comprometem a incrementar progressivament les nostres relacions i vincles, i a potenciar l'intercanvi d'informació i experiències»; «entenem el joc democràtic com una relació entre l'administració i el món associatiu en termes de complementarietat i no de competència»; «les entitats aquí reunides ens comprometem a defensar dins les nostres possibilitats la unitat de la nostra llengua perquè aquesta esdevingui l'eina natural de comunicació».

La filosofia que movia aquestes trobades era la d'anar per feina, i aprofitar els pocs dies que hi havia una relació en viu entre els diferents representants de les entitats, per establir les bases d'una relació que havia de durar anys i sobretot treballar per fer realitat els acords. De fet, un dels acords de la trobada de Poblet va ser intentar que fossin els consells de la joventut els que assumissin l'organització de futures trobades.

I és que està molt bé parlar de Països Catalans, però el més important és «fer» Països Catalans.

Encara que sigui sense dir-ho.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris