algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
19°

Charles Darwin visita Mallorca

Fa ja més de cent anys que Darwin és mort i cent quaranta de la primera edició de L'origen de les espècies, potser el primer llibre estrictament científic que ha tengut una gran influència en les construccions ideològiques que expliquen la contemporaneïtat. Encara que ha passat tant de temps des d'aleshores ençà, avui podem afirmar sense por a equivocar-nos que el científic ha estat recentment a Mallorca i això es nota en l'ambient, en el medi ambient volem dir.

Darwin escriví un llibre de ciència biològica que tot d'una va ser molt criticat per aquells que no eren científics, amb arguments acientífics i des de postures bíbliques. A Mallorca hem viscut aquesta situació pel que fa a la llengua. Els antidarwinistes d'un temps són els gonelles d'avui que critiquen postulats científics sense cap formació científica i menyspreant la ciència. Evolucionisme i catalanisme lingüístic s'assemblen que ambdues teories científiques estan tan avesades a ser criticades que sentir parlar els enemics és com sentir ploure.

Emperò, allà on es veu amb més claredat l'empenta darwinista és en la gestió ecologista que poc a poc va prenent forma en les decisions del govern de Balears i Mallorca, de Mallorca i Balears. Rosselló i Munar o Munar i Rosselló han presentat un pla sectorial pels residus que preveu cremar el 65 per cent del que ara cream i reciclar el 35 per cent restant. Tot això el 2003.

Assessorà Ch. Darwin els tècnics que en tres mesos han elaborat aquest pla? Sens dubte. Sols evolucionistes convençuts, implicats i fent part de la Natura veuen la humanitat com uns éssers vius més que es proposen conviure amb el medi natural i per saber com aquesta convivència afecta la Natura acudeixen a la ciència per saber si el contacte li fa molt de mal.

Darwin, que tant i tant sap de l'adaptació a les noves circumstàncies, ha volgut que la seva revolucionària teoria tengués també aplicacions en el camp del tractament del fems. No és ni serà la darrera vegada que el seu pensament ha fet incidència en la quotidianitat; també es deien darwinistes els que volien eliminar els malformats o els que justificaven que el proletariat visqués en extremes condicions de misèria perquè això impulsava el progrés.

Avui Darwin ha visitat Mallorca per fer el contrari als creacionistes que veuen l'home com una espècie situada al marge de la Natura que fins i tot crea una altra Natura que en termes moderns coneixem com urbanització.

Aquestes creacionistes no veuen mai motius per a la reflexió i la interrogació; a ells els bsata tenir fe en la tècnica que segur que trobarà el mètode per seguir sucant el medi sense arribar al desastre. Darwin va ser aquí només per fer la pregunta de sempre: cap on anam? «A controlar el desenvolupament» li contestaren els tècnics i allò sonà ben igual que el que li digué l'indi a Ulysses S. Grant, president dels EUA, quan els volgueren comprar la terra: «La terra? O és que la terra es ven? La terra no és nostra; nosaltres som els fills de la terra i hem de tenir-ne cura si és que volem que ens segueixi acollint».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris