algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
23°

Fora dels mapes

Sembla mentida però és veritat que les nostres illes no sempre troben espai dins els mapes. Exemples en tenim de sobra.

Quan es va crear Retevisión, TVE signà un contracte per repetir el senyal i s'oblidà d'incloure les Illes Balears. Tans sols existia Ciutat. Per això encara avui no disposam de so en estèreo o del sistema dual. I per això, fins fa poc, les notícies de Menorca i d'Eivissa no s'emetien mai el mateix dia, perquè viatjaven en vaixell "quan el bon temps ho permetia" o en avió "quan l'horari ho feia possible", amb destinació a Palma. Canviaren dirigents a Madrid però els nous tampoc havien après geografia i al mapa del decorat dels telediaris o de la seu de Nova York, tampoc hi figuràvem.

Fa uns mesos sortí al mercat una nova marca turística, Viva Tours, participada a més amb capital illenc. Idò bé, les Illes Balears tampoc estaven en els mapamundis de la seva promoció publicitària.

Al mateix espai de temps, Pryca llançà una campanya sobre l'Euro. Curiosament en el mapa d'Europa no sortien les Illes Balears.

Ara és Alcampo el qui treu una campanya amb mapa, a on, per no faltar al costum, tampoc hi apareixen les nostre illes. Qualcú ens esborra una vegada sí i l'altra també. I això que a la publicitat es diu que anam junts cap al 2000. Sens dubte, més els d'Alcampo que noltros els illencs.

Em consta, perquè ho he demanat als responsables empresarials, que des de les cimeres de les grans empreses, és a dir, dels llocs a on es prenen decisions, no es valoren massa aquests errors.

I també he de dir que em consta que a la gent que conforma l'opinió pública que reflecteixen les enquestes, li passen bastant desapercebuts aquest tipus de detalls. Em resistesc a creure que li donen la mateixa importància que els directius empresarials.

És evident que des de fa anys som partidari de l'activa defensa dels nostres signes d'identitat, però també som conscient que si coses com les descrites, passen sense pena ni glòria al nostre dia a dia, resulta molt més difícil cercar la complicitat de la gent en causes nacionalistes. O som més rarets que els altres o no mos trepitjam amb paper de fumar lo que pot sembla irrellevant.

En qualsevol cas, la gent no valora que les Illes Balears desapareguin dels mapes pels nous gurús de la comunicació o la publicitat. Fins i tot, els savis del Banc central europeu també ens havien deixat exclosos del mapa de l'euro. L'única garantia que tenim és que ni als recaptadors de tributs d'Europa ni de Madrid se'ls passarà pel cap deixar-nos fora del mapa de les seves hisendes. Segur que no. Fan vostès messions?

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris