algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
16°

Associació de Juristes de les Illes Balears

Entre els fets que desperten l'interès del lector de la premsa diària s'ha produït, durant la setmana passada, una referència constant al recurs d'apel·lació mantingut davant el Tribunal Suprem de Florida, als EUA, quant a la pena de mort imposada al ciutadà espanyol Joaquín José Martínez.

Un cop més es produeix l'evidència que perviu en el nucli més poderós de la cultura occidental una resposta penal absolutament bàrbara, no tan sols per les modalitats de la seva execució, particularment repugnants i esfereïdores, sinó sobretot pel significat profund de la pena màxima, que és un residu vesànic de la tortura i de la venjança.

No ens anima particularment la dèria de protegir un ciutadà espanyol "tot sabent que als EUA no tots són iguals davant la pena de mort" ni la convicció que sigui innocent dels greus crims que li són imputats, la qual cosa no pot entrar en consideració, per ignorada. Ens anima la convicció moral que la prohibició de la pena de mort, instal·lada en la nostra Constitució, constitueix una demanda universal de la societat civilitzada, que és menester exalçar i aprofundir.

Per això constrasten tres actuacions ben diferents de persones i entitats pertanyents a l'esfera de l'Estat espanyol, que s'han manifestat al respecte. De primer envit, ens complau del tot que el Col·legi d'Advocats de Madrid hagi promogut la revisió del procés si "com resulta aparent" la comdenna del Sr. Martínez no va anar precedida de les màximes garanties processals en una matèria tan dràsticament sensible. Però a continuació ens sorprèn desagradablement que el fiscal general de l'Estat, Sr. Cardenal, s'hagi inhibit de predicar i vindicar, davant la comunitat jurídica nacional i internacional, la necessitat de desarrelar la pena de mort a tot arreu del món. En aquesta matèria no valen tèbies apel·lacions a la sobirania nacional, que mai no pot justificar un sistema penal negador de la dignitat humana. Finalment, ens aconhortam amb la clarificadora nota del Consejo General de Poder Judicial, publicada el 5 de Novembre, i que rebutja per unanimitat l'aplicació de la pena de mort, als Estats Units o a qualsevol altre país de l'ample món.

L'Associació de Juristes de les Illes Balears vol fer pública la seva postura radicalment contrària a la pervivència de la pena de mort, i reclama de tots els juristes nostrats una activa defensa de la seva eradicació.

Ferran Gomila Mercadal, president de l'AJIB. Palma

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris