algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 14°
22°

Els Verds

El Pacte de Progrés necessita que Els Verds, i en menor mesura algunes de les propostes d'Esquerra Unida i del PSM "sobretot en matèria lingüística", triomfin. La resta de partits "per estratègia, per condicionaments, per la raó que sigui" dilueixen la seva ideologia en la gestió. Un més i altres menys, és clar. Els Verds, en canvi, aporten la dosi d'il·lusió i d'utopia que reclama bona part de l'electorat progressista. El gran èxit del Pacte seria que les propostes dels ecologistes es demostrassin viables; és a dir, que la gestió es convertís en una eina capaç de motivar, de fer veure que allò que fins ara era considerat impossible es pot dur a terme. En aquest sentit, el fracàs d'Els Verds seria el fracàs de tot el Pacte perquè s'hauria demostrat que el projecte era pura demagògia o perquè s'hauria evidenciat que l'aire de regeneració aportat pels ecologistes no pot ser assumit per la resta de partits.

Al mateix temps, Els Verds i Esquerra Unida tenen el repte de demostrar que, sense renunciar als principis, poden ser un partit de govern. Travessen una situació molt semblant a la que el PSM hagué d'acarar la passada legislatura. Això els converteix en un dels punts més febles del Pacte. Quan observam el setge de què es objecte la consellera Rosselló, és molt difícil no recordar les campanyes de desprestigi que Jaume Matas llançà contra el PSM. L'objectiu no era tant preservar la puresa ideològica dels nacionalistes d'esquerra com mirar de situar-los en una incòmoda situació davant el seu electorat. La finalitat dels anatemes matistes no és corregir el «radicalisme» del PSM sinó contaminar amb el presumpte radicalisme els companys pretesament més moderats del pacte del Consell. En definitiva, allò que es perseguia era trencar la coalició. Una finalitat molt lícita, però que els espectadors han de tenir present. Per exemple, la renúncia a tancar la incineradora de Son Reus durant aquesta legislatura s'explicità durant la campanya electoral i en el pacte signat el mes de juliol. I no fa dos dies, amb l'elaboració del pla de residus, com diu el Partit Popular.

La funció d'Els Verds "i d'Esquerra Unida i, en alguns aspectes, del PSM" ja no pot ser la que exerceixen el GOB, Greenpeace, els sindicats, Ben Amics, el Grup Blanquerna l'Obra Cultural Balear i d'altres entitats. Quan s'ha estat fora de les institucions durant tant de temps, això pot ser difícil d'assumir. Tenen, però, la contrapartida que, en gran mesura, ells "com EU i, en menor mesura, el PSM" són les bateries d'aquest Pacte de Progrés. El PP ho ha comprès molt aviat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris