algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
22°

L'ètica i el PP

Amb les primeres actuacions públiques de l'oposició conservadora al Parlament, es pot anar perfilant allò que en serà el caràcter durant tota la legislatura. Òbviament, no s'han d'esperar gaires novetats en la manera d'exercir la seva nova política: les maneres prepotents o arbitràries que caracteritzaren el seu pas pel poder es reprodueixen, mimèticament, en les seves alternatives d'oposició a l'actual Govern: confusió en els àmbits públics; la doble moral com a norma de conducta; absència total de principis ètics...

Tot això acabat de dir ve al cas en analitzar les declaracions efectuades pel Sr. Flaquer sobre la petició de Fernanda Caro, funcionària interina del Consell Insular de Mallorca, de concessió del passi a la situació de serveis especials.

Aquesta situació administrativa, inclosa en la legislació funcionarial, tant estatal com autonòmica, preveu la reserva de plaça i destinació dels funcionaris públics que siguin nomenats membres del Govern de la Comunitat Autònoma, com és el cas de Fernanda Caro, consellera de Benestar Social.

Fa referència la Llei, en aquesta matèria, a un dret genèric dels funcionaris públics, sense distingir entre els que tenen o no la seva plaça en propietat. Aquests termes avalen, doncs, les expectatives professionals, que no polítiques, de la Sra. Caro a conservar la seva condició de funcionària interina mentre la seva plaça de treballadora social no sigui ocupada definitivament per un funcionari de carrera o s'amortitzi.

De fet, algunes legislacions autonòmiques regulen expressament la possibilitat que el funcionari interí accedeixi a la situació de serveis especials amb reserva de lloc de feina sense que es vegi afectat el caràcter temporal de la seva relació amb l'Administració, com és el cas de la comunitat autònoma de Castella-la Manxa, que en la seva Llei de Funció Pública disposa que els funcionaris interins poden accedir a la situació de serveis especials, i els reconeix el «dret a la suspensió del seu nomenament amb reserva del lloc» (art. 6 de la Llei 1/1999, d'Ordenació de la Funció Pública de Castella-la Manxa). Aquesta regulació, actualment en vigor, no entra en contradicció amb la normativa bàsica estatal, per la qual cosa s'entén que pot aplicar-se el mateix criteri en el nostre àmbit autonòmic.

En tot cas seran les instàncies administratives o, en cas de recurs, les judicials, les que determinin si la petició s'ajusta o no a dret.
On és, en aquest cas, la falta d'ètica que denuncia alegrement el Sr. Flaquer? És una obvietat recordar-li que en una petició no hi ha possible engany, només l'exercici d'un dret reconegut constitucionalment a tots els ciutadans.

Confon el Sr. Flaquer l'àmbit públic amb el privat. Fernanda Caro sol·licità, com a treballadora, el reconeixement d'un dret que entén que li correspon: la declaració d'una situació administrativa concreta. Es basa la petició en una interpretació, jurídicament raonada per la Llei 30/84, de Mesures de la Reforma de la Funció Púlica; de la Llei de Funció Pública Balear i la regulació de situacions similars en altres comunitats autònomes.

Aquest és l'únic fet real, l'exercici d'un dret, el d'una petició degudament motivada, que el representant del PP sembla que vol eliminar, si més no per a aquells que no siguin correligionaris seus. Perquè per als seus, el seu radicalisme ètic desapareix com per encant: la funcionària interina autonòmica que va ser en el seu moment Carmen Sagrado no va sol·licitar passar a la situació de serveis especials quan exercia simultàniament una regidoria a l'Ajuntament de Palma.

Demanar-ho hauria suposat, segons el Sr. Flaquer, una falta d'ètica. És millor no demanar res; alternar tots dos càrrecs (cobrant els dos sous, per descomptat); estar més d'un any sense aparèixer per la seva feina com a funcionària interina de l'Administració de la Comunitat Autònoma... Tanta sort que el ministeri fiscal té un concepte de l'ètica diferent al del Sr. Flaquer.

A. Aguirrebenzoa Esnaola, secretari general tècnic de la Conselleria de Treball

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris