algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

Buy nothing day

Per mirar d'aturar per uns instants (exactament per 84.600 segons: un dia) el consum absurd, innecessari i destructiu que inunda les societats occidentals, i per aprofitar aquesta pausa per reflexionar sobre la malaltia espiritual i ambiental de l'opulència que s'ha anat estenent les darreres dècades, un grup de ciutadans canadencs i nord-americans proposa tornar a celebrar el pròxim 26 de novembre el «Dia sense comprar res». La iniciativa va néixer fa set anys, i s'ha escampat arreu del món: més d'un milió de persones a més de vint països van participar-hi l'any passat.

La Media Foundation, la institució promotora d'aquesta idea, és a Vancouver, i publica l'Adbusters Magazine, la revista dels destructors de publicitat, que satiritza el paper dels anuncis que, diuen, destrueixen el nostre medi ambient, pol·lueixen les nostres ments i empetiteixen les nostres vides. Des de «www.adbusters.org/home/» engega campanyes, com aquesta del «Dia sense comprar res», igualment assenyades; per exemple, la que convida a fugir de la televisió, o la que ens recorda que "mitjançant la televisió" «El producte que s'està manufacturant ets tu». I ho fa amb anuncis que palesen amb força enginy quines dosis d'absurd i d'imposició hi ha en el consum i en la publicitat.

La campanya per al pròxim «Dia sense comprar res», a «www.adbusters.org/ campaings/bndwto.html/», convida a diferents possibilitats. En primer lloc, a participar-hi, a no comprar res. També a divulgar-la: voilà!, i a descarregar-ne el cartell divulgatiu i l'anunci en vídeo, i a fer-los córrer arreu. La liberalització del mercat de televisions locals als Estats Units permet que pugui passar-se un anunci com aquest, de trenta segons, per poc més de 75 euros. Aquests no-anuncis, que promouen el no-consum, sembla que no fan gaire gràcia a les televisions comercials. L'any passat van ésser rebutjades per l'ACB, la CBS i l'NBC, les grans cadenes nord-americanes (els semblaven controversial: polèmics), i aquest rebuig ha suggerit a Laurence Tribe, professor de dret de la comunicació a Harvard, dir que és clar que les televisions no tenen cap obligació d'emetre'ls, però també que almanco han contribuït a deixar clar qui talla el bacallà. (La CNN sí els va emetre, i va comentar el «Dia sense comprar res» de l'any passat en alguns programes d'economia).

La campanya també convida a fer petites representacions al carrer, amb preferència als centres comercials fent veure l'absurd del consum inútil i de tots els costums que s'hi han anat afegint. Inclou un decàleg del consumidor (que comença proposant demanar-nos, abans de cada compra, si realment necessitem allò que estem a punt de comprar), i proposa lliurar als familiars i coneguts un «Diploma d'Exempció d'Intercanvi de Regals de Nadal» (se'n pot fer còpia a la xarxa) que sota aquesta títol «Certifica que... està exempt d'intercanviar regals de Nadal amb..., per consell del Comitè del Dia sense comprar res». (Davall s'hi posen les dues firmes, devora la data i un visible «Bon Nadal»).

Aquestes iniciatives s'han anat estenent, i més que ho faran, sobre algunes de les poques veritats que han arribat intactes al final del mil·lenni: les grans revolucions són el passat, el futur només ens acollirà si cadascú fa el que estigui al seu abast, tots els costums es poden repensar, criticar, examinar i, fins i tot, canviar. Que el 20% de la població mundial consumeixi el 80% dels recursos, i que aquest consum sigui en bona part inútil i malèfic per al nostre entorn, per a les nostres relacions i per al nostre ànim, o per a la nostra lliure voluntat, són veritats tan absurdes i tan incomprensibles com els exemples que tots tenim al cap, però veritats. Però també són veritats que la primera llibertat del consumidor és no consumir i que el primer senyal de ciutadania no és la categoria de consumidor ni la de receptor passiu de missatges publicitaris, sinó la de ciutadà lliure. Recordi: el 26 de novembre. No pot ésser més senzill: participa-hi sense participar-hi, sense "per un dia" comprar res.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris