algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

Procés a la dictadura argentina

De la mateixa manera que aplaudírem l'ordre de processament de l'exdictador xilè Augusto Pinochet, avui hem de celebrar que una altra decisió del jutge Baltzar Garzón intenti que els responsables del genocidi polític argentí no puguin quedar impunes per molt que «perillin» les relacions entre els dos estats.

No obstant això, convé insistir en la necessitat de la creació d'un tribunal internacional que assumeixi la persecució dels crims contra la humanitat i no en deixi el judici a la voluntat de tercers països. També s'ha de fer esment a la necessària comprensió dels compromisos i dels exercicis de desmemòria civil que implica tot procés de transició pacífica a la democràcia.

Mentre la comunitat internacional no estigui en condicions de garantir a tot el món el manteniment d'aquesta forma de govern i el respecte als drets humans, no deixarà de resultar irònic que, després d'abandonar el càrrec, alguns sàtrapes siguin jutjats en països que mai no en demanaren l'extradició quan retenien el poder i que, fins i tot, hi mantenien relacions diplomàtiques.

Això no vol dir que, mentrestant, els activistes democràtes, els damnificats i els jutges hagin de renunciar a la comdemna legal dels horrors comesos pels dictadors. Una altra actitud seria molt difícil d'explicar davant la societat. Sonaria a excusa o a defensa vetlada dels tirans.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris