lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín:
11°

Els nacionalistes i les eleccions generals

Sempre he cregut que en aquest país el nacionalisme és necessari per tal de mantenir la nostra personalitat com a poble i garantir la seva supervivència.

Sempre he pensat que el nacionalisme ha de ser progressista per tal de fer possible el progrés social, la solidaritat, la cultura i la defensa aferrissada del medi ambient.

Pens que la tasca al carrer, a les entitats i a les institucions dels homes i dones del PSM"Entesa Nacionalista demostra una solidesa i coherència amb aquests principis i cal esforçar-nos encara més amb ells com amb la transparència de les institucions democràtiques.

De totes maneres també pens que s'han comès errors, que no sempre anam encertats, que no tenim la veritat absoluta, que no som perfectes i que cal estar oberts a la societat, a ser presents en el marc de les realitats complexes.

Una reflexió que m'agrada fer és que des dels pactes de govern en el Consell de Mallorca de 1995 i en el del Govern de les Illes Balears de 1999 la presència, els programes desenvolupats i els principis que s'han defensat han resituat la realitat i fins i tot les perspectives del nostre partit. El poder condiciona, dóna alegries, a vegades contradiccions i maldament els que manen no ho pensin amb freqüència algunes tristeses això sí, el poder sempre té compensacions.

A partir de la realitat del poder és quan pens que el PSM, amb la seva coherència, amb la seva identitat, amb la seva solidesa ha de ser capaç de tenir iniciativa, de ser valent, d'intentar a les eleccions generals aconseguir representació en el Congrés i en el Senat. A les eleccions generals de 1993 i a les de 1996 intentàrem capgirar la forta tendència en el bipartidisme que existeix i que sempre beneficia PP i PSOE. Amb modèstia aconseguírem unes campanyes conscients i alegres i uns resultats no gens menyspreables.

En el si del pacte actual vaig opinar a favor que tenguéssim el senador en representació de la Comunitat Autònoma, vaig acceptar ser el candidat i així ho va ratificar el Consell de Direcció Política. Me va decebre molt que en el marc de les negociacions s'hi renunciàs. Pens que era un possible camí per plantejar a nivell d'Estat algunes problemàtiques i realitats del nostre país.

Per tant, a partir del reconeixement explícit que pens que és important tenir presència a les institucions estatals així com a les institucions europees i a partir de la pràctica política actual i sense renúncies, amb propostes en positiu crec que a hores d'ara el que caldria és intentar crear un Bloc Nacionalista que aglutinàs i que generàs una perspectiva electoral per intentar fer que un dels diputats de les Illes Balears fos nacionalista, d'aquesta manera els partits estatals i concretament PP i PSOE haurien de presenciar una nova realitat.

La proposta concreta és: «El PSM"Entesa Nacionalista de Mallorca proposa una coalició nacionalista en la que s'integrin tots aquells partits, entitats i persones, a nivell de les Illes Balears, de caire nacionalista. En concret els nostres socis de la Federació de l'Entesa Nacionalista, Unió Mallorquina, i altres partits o candidatures independents que es poguessin o volguessin afegir.

Aquesta coalició estaria encapçalada pel candidat elegit pel PSM, amb un programa prèviament pactat entre totes les forces que composassin l'esmentada coalició a partir del programa general del nostre partit.»

És evident que així com s'ha produït el debat en el si del nostre partit el resultat del Consell de Direcció Política està clar a favor del que la majoria de l'Executiva va decidir. Pens, però, que és el Consell de Direcció Política qui ha de debatre i aprovar les resolucions.

El monolitisme de les estructures dels partits, els aparells, és lògic que condicionin però fins a un cert punt. També és evident que a la llarga d'aquests dies ha semblat que el nostre debat era molt personal, gairebé plebiscitari. Pens que no és amb absolut encertat anar per aquests paranys. Les persones han de ser respectades i valorades adequadament. Els sectarismes són molt perillosos.

També vull reiterar que a vegades ens podem equivocar i que els partits són un instrument en defensa d'una societat millor.
El risc de la proposta que defens existeix, el resultat pot ser millor o pitjor però el que sí significa és la capacitat d'iniciativa amb candidats i programa. Si col·lectius diversos i partits, entre ells Unió Mallorquina estan per l'acceptació d'un programa progressista i d'un cap de llista provinent del PSM"Entesa Nacionalista pens que estaríem davant una situació raonable.

També convé que faci un aclariment. No som candidat a encapçalar cap llista al Congrés de Diputats. Estic prou escaldat de la inicial candidatura meva al Senat. Ho dic per allò que convé a vegades clarificar a què s'aspira. Estic convençut que un Bloc Nacionalista marcadament progressista podria generar importants perspectives.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris