muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín:
13°

Plataforma segura per arribar a Madrid

El nacionalisme polític a Balears, creat i impulsat bàsicament per les dones i homes del PSM, ha estat i és un moviment obert, plural i democràtic. La història ha atorgat a aquests nacionalistes progressistes un paper com mai abans no havia aconseguit cap formació nacionalista, gràcies a una evolució constant tal com recullen les consideracions del prestigiós historiador A. Marimon en el seu llibre Entre la utopia i la realitat «...les tesis del PSM sovint han estat considerades utòpiques, però s'ha de tenir en compte que s'han combinat amb unes elevades dosis de realismes i pragmatisme». «L'evolució del PSM ha deixat pas a una formació política d'esquerra moderada o centresquerra», «les crítiques que acusaven aquest partit de massa moderat o de massa radical han demostrat esser infundades».

Ara que es postula una plataforma política nacionalista com alternativa al PSM, és un bon moment per recordar el procés d'adhesions que s'han produït al PSM al llarg de la seva història. Encara que els nacionalsites progressistes tenguin com a instrument polític un partit, no seria bo oblidar que aquest reuneix dins ell tots els trets d'una organització plural i oberta. 23 anys de feina pel país són impossibles de reduir de manera correcta en quatre retxes, però sí que són suficients per parlar del tarannà, actitud, maneres, visió que ha tingut el PSM al llarg dels anys, el PSM sempre ha crescut amb la incoporació de persones, sectors i entitats de diferents procedències dins l'ample aspecte del nacionalisme i el progressisme. Aquesta tasca ha fet possible un partit que en si és un Bloc Nacional i Progressita, amb noms i llinatges, amb una història, amb un compromís, amb realitats, i sobretot amb una llarga travessia del dessert superada, que tots els partits haurien d'estar disposats a assumir.

Aquesta travessia, com no podia esser d'una altra manera, ha enfortit els plantejaments i principis del PSM, ha duit el nacionalisme a la vicepresidència del govern, a esser la segona força amb nombre de batles a Mallorca, a la vicepresidència del Consell, i indutablement durà una representació a Madrid.

Aquest camí ha fet possible que el nombre de sigles que s'han incorporat, participen, que han col·laborat o finalment s'han integrat, conformen una llarga relació que veritablement és la Plataforma nacionalista que farà possible la representació a Madrid. (PSM-Entesa Nacionalista, Partit Socialista de Mallorca, Entesa Nacionalista d'Eivissa, Nacionalistes de Mallorca, Esquerra Nacionalista, Partit Socialista deles Illes, Convergència Nacionalista Balear, Vida i Autonomia, Independents d'Artà, CDI, Candidatura Independent de Petra, Independents de Maria, Independents de Banyalbufar...).

Joan Antoni Salas, secretari d'Organització del PSM-Entesa Nacionalistes. Palma

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris