algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

Volem estar ben representats a Madrid

L'OCB fa palesa la necessitat que a les pròximes eleccions generals, a començaments de la primavera del 2000, la representació de les Illes Balears al Congrés, reflecteixi el més exactament possible la pluralitat real i actual de la nostra societat i s'eviti que quedin sense presència, sobretot al Congrés dels Diputats, àmplies capes de població, i més concretament aquelles que no voten els dos majors partits d'àmbit estatal, partits que des de la reinstauració dela democràcia s'han repartit en exclusiva els escons de Balears a la Cambra decisiva de les Corts espanyoles.

Així, l'OCB ha encomanat un estudi sobre la subrepresentació dels electors de Balears a les pròximes eleccions generals i els sistemes per neutralitzar-les, informe que s'ha encarregat a un prestigiós expert i eminent constitucionalista i que serà presentat aquesta setmana. L'Obra vol fer una aportació positiva des d'un punt de vista expert, tècnic i objectiu a un debat que preocupa la societat mallorquina i que pot influir en el futur institucional de les Balears.

Per assegurar aquesta pluralitat, que per a l'OCB és qüestió de simple democràcia, l'Entitat demana a les forces polítiques que adoptin les mesures pertinents que permetin esquivar eficaçment les limitacions de la migrada representació balear al Congrés (7 diputats) i de la llei d'Hondt (que afavoreix les grans formacions en detriment de les més reduïdes).

L'OCB fa constar que, si es considera que els resultats de les darreres eleccions autonòmiques de fa quatre mesos abonen una radiografia fiable de l'actual espectre socioelectoral balear, una presència exclusiva del PP i del PSOE a Madrid suposaria deixar sense representació un 33 per cent dels votants de Mallorca, entre ells el 22'6 per cent dels partits autodefinits com a nacionalistes i que governen tots sols al Consell de Mallorca, per no parlar del 6 per cent tret per Esquerra Unida-Els Verds. Això seria una greu tergiversació de la representació popular que s'està encara a temps de corregir.

Finalment, l'OCB demana que tots els candidats a les eleccions generals, els de llistes nacionalistes, però també el de formacions d'àmbit d'Estat, que siguin persones de gran relleu social i fermanent compromeses en la defensa dels interessos de Balears, segons ja es demanava a la plataforma «Volem comandar a ca nostra», de l'any 1991.

Antoni Mir i Fullana, president Obra Cultural Balear. Palma

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris